2019. november 14.,
csütörtök, Aliz napja

Négy év alatt négy választás Spanyolországban

Hír TV

2019. november 10., vasárnap 13:18

Megkezdődött a parlamenti választás Spanyolországban. Négy éven belül ez immár a negyedik választás, mivel egyik alkalommal sem sikerült tartós kormánytöbbséget alkotni. A legtöbb szavazatot a Szocialista Munkáspárt szerezheti, de egyedül aligha alakíthat kormányt, miközben riválisai elutasítják a koalíciót. A belügyminisztérium több ezer rendőrt vezényelt Katalóniába az ország más területeiről.

A 37 millió spanyol választópolgár négy éven belül immár a negyedik alkalommal voksolhat. A választók egyre dühösebbek a hagyományos pártokra, amiért saját érdekeiket az országé elé helyezve képtelenek voltak egymással megegyezni és közösen kormányozni.

Pedro Sanchez ügyvezető szocialista miniszterelnök a szélsőjobb előretörésére figyelmeztette szavazóit.

A VOX a migránsokra mutogat, a nőket hibáztatja, amiért azok a nemi erőszakot elkövető macsó férfiakat vádolják, de betiltaná az abortuszt is, sőt betiltaná azokat a pártokat is, amelyek nem tetszenek neki. Tudjátok, hogy mi ez? Ennek Európában van egy neve, amit nem is kell itt kimondanunk - utalt az ügyvezető szocialista miniszterelnök a VOX pártra, amelyet a baloldali spanyol média fasisztának minősít. A választáson a rendszerkritikus erők, vagyis a populistának és szélsőségesnek mondott pártok előretörése várható. Ilyen erő a Vox, a baloldalon pedig a Podemos.

A felmérések szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyerhet, de tavasszal szerzett eredményéhez képest veszít támogatottságából. A jobboldali Néppártot tavasszal már megbüntették a választók, és most sem számíthatnak ennél sokkal jobb eredményre.

A politikai paletta egyre töredezettebb, ami újabb patthelyzetet eredményezhet. Ebben az esetben egy esetleges nagykoalíció is lehetséges forgatókönyv, de ennek a spanyol politikában nincs hagyománya és a szocialisták illetve a néppárt is elutasítja.

A választás zavartalan lebonyolítása érdekben Katalóniában megerősítették a biztonságot. A tartományba több ezer rendőrt vezényeltek az ország más részeiről.

Bár kampánycsendet hirdettek, 300 településen tartottak gyűléseket a függetlenségpártiak. Barcelonában összecsapások is voltak az éjszaka.

Hír TV