2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Négy év alatt négy választás Spanyolországban

Megkezdődött a parlamenti választás Spanyolországban. Négy éven belül ez immár a negyedik választás, mivel egyik alkalommal sem sikerült tartós kormánytöbbséget alkotni. A legtöbb szavazatot a Szocialista Munkáspárt szerezheti, de egyedül aligha alakíthat kormányt, miközben riválisai elutasítják a koalíciót. A belügyminisztérium több ezer rendőrt vezényelt Katalóniába az ország más területeiről.

  • Négy év alatt négy választás Spanyolországban

A 37 millió spanyol választópolgár négy éven belül immár a negyedik alkalommal voksolhat. A választók egyre dühösebbek a hagyományos pártokra, amiért saját érdekeiket az országé elé helyezve képtelenek voltak egymással megegyezni és közösen kormányozni.

Pedro Sanchez ügyvezető szocialista miniszterelnök a szélsőjobb előretörésére figyelmeztette szavazóit.

A VOX a migránsokra mutogat, a nőket hibáztatja, amiért azok a nemi erőszakot elkövető macsó férfiakat vádolják, de betiltaná az abortuszt is, sőt betiltaná azokat a pártokat is, amelyek nem tetszenek neki. Tudjátok, hogy mi ez? Ennek Európában van egy neve, amit nem is kell itt kimondanunk - utalt az ügyvezető szocialista miniszterelnök a VOX pártra, amelyet a baloldali spanyol média fasisztának minősít. A választáson a rendszerkritikus erők, vagyis a populistának és szélsőségesnek mondott pártok előretörése várható. Ilyen erő a Vox, a baloldalon pedig a Podemos.

A felmérések szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyerhet, de tavasszal szerzett eredményéhez képest veszít támogatottságából. A jobboldali Néppártot tavasszal már megbüntették a választók, és most sem számíthatnak ennél sokkal jobb eredményre.

A politikai paletta egyre töredezettebb, ami újabb patthelyzetet eredményezhet. Ebben az esetben egy esetleges nagykoalíció is lehetséges forgatókönyv, de ennek a spanyol politikában nincs hagyománya és a szocialisták illetve a néppárt is elutasítja.

A választás zavartalan lebonyolítása érdekben Katalóniában megerősítették a biztonságot. A tartományba több ezer rendőrt vezényeltek az ország más részeiről.

Bár kampánycsendet hirdettek, 300 településen tartottak gyűléseket a függetlenségpártiak. Barcelonában összecsapások is voltak az éjszaka.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!