2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrorista összeesküvés gyanújával

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon "terrortámadás" előkészítésére való szövetkezés gyanújával - közölte csütörtökön az izlandi rendőrség.

  • Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrorista összeesküvés gyanújával

A kis észak-európai szigetországban feltehetően ez az első ilyen jellegű őrizetbe vétel.

"A szerdai rendőrségi műveletek egy terrortámadás előkészítéséről folytatott nyomozás keretébe illeszkednek" - mondta újságíróknak Karl Steinar Valsson, az országos rendőrség felügyelője.

Kilenc helyszínen több félautomata fegyvert - többet közülük 3D-s nyomtatással előállítottakat -, valamint több ezer töltényt foglaltak le.

Négy - húszas éveiben járó - izlandi állampolgárt állítottak elő Kopavogurban, a főváros, Reykjavík egyik elővárosában, és az ország délnyugati részén fekvő Mosfellsbaerben egy szerdai nagyszabású művelet során, amelyben mintegy ötven rendőr vett részt. Az előállítottak közül kettőt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek.

A gyanúsítottak indítékai egyelőre ismeretlenek, de a célpontok feltehetően "különböző intézmények és állampolgárok" voltak - közölte Valsson. Az esetleges célpontok között lehetett a parlament és a rendőrség is.

A rendőrség közölte, hogy vizsgálja, vannak-e kapcsolatok a gyanúsítottak és szélsőséges szervezetek között, és kapcsolatba lépett külföldi hatóságokkal is.

"Amennyire tudjuk, ez az első ilyen típusú nyomozás (Izlandon) - mondta a felügyelő.

A 375 ezres lélekszámú államot 2008-ban "a világ legbékésebb országának" nyilvánították.

Izlandon ritka az erőszak, ez az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a világon a bűnözési arány, bár az erőszaknak az utóbbi években tapasztalt növekedése aggasztja a hatóságokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!