2024. 10. 01. Kedd Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna az európai béke és stabilitás sarokköve

Ukrajna folytatódó támogatása a helyes lépés, egyben befektetés a katonai szövetség biztonságába - jelentette ki Mark Rutte NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

  • NATO-főtitkár: Ukrajna az európai béke és stabilitás sarokköve

Mark Rutte, miután átvette megbízatását Jens Stoltenbergtől, a NATO-székházban tartott első főtitkári sajtótájékoztatóján közölte, a független és demokratikus Ukrajna az európai béke és stabilitás sarokköve. Ukrajna támogatásának költsége sokkal alacsonyabb, mint annak a költsége, amennyibe Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelme kerülne - hívta fel a figyelmet.

"Mindent meg fogok tenni azért, hogy közelebb hozzuk Ukrajnát a NATO-hoz" - tette hozzá a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Ukrajna támogatása alapvető prioritás. Mindent meg kell tenni az ország győzelme érdekében, ezzel egyidőben pedig egyértelművé kell tenni Putyin számára, hogy nem győzhet Ukrajna felett - jelentette ki.

Rutte közölte, a katonai szövetség nem látja közvetlen veszélyét orosz nukleáris fegyverek alkalmazásának. Ezzel kapcsolatban azonban kiemelte: a NATO-országoknak nem szabad engedniük Putyin nukleáris fegyverek esetleges használatával kapcsolatos fenyegetéseinek, mivel szerinte ez veszélyes precedenst teremtene.

Kijelentette: Kína a fegyverszállítások által meghatározójává vált Oroszország ukrajnai háborújának. Hangsúlyozta: Kína nem láthatja el fegyverekkel a második világháború óta legnagyobb európai konfliktust anélkül, hogy az ne lenne hatással érdekeire és megítélésére.

"Van tennivalónk, ahogy ugyanis a világ néhány éve veszélyesebb geopolitikai környezettel szembesül, a NATO-szövetségesek is komoly kihívásokkal néznek szembe. Az a feladatom, hogy biztosítsam: közösen hajtsuk végre a vonatkozó döntéseket, és folytassuk szövetségeseink katonai képességeinek és ellenállóképességének hozzáigazítását a megváltozott és bonyolultabb világhoz" - fogalmazott.

Meg kell győződni arról, hogy a szövetségesek rendelkeznek a megfelelő védekezési képességgel mindenfajta fenyegetéssel szemben - emelte ki Rutte, majd hozzátette: a NATO-nak meg kell erősítenie kollektív elrettentő képességét és védelemének biztosítását. További és gyorsabb cselekvésre van szükség a "hatalmas biztonsági kihívásoknak" való megfelelés érdekében - mondta. Több és jobb védelmi erőre, erőteljesebb transzatlanti védelmi iparra, több védelmi befeketésre, hatékonyabb innovációra és biztonságos ellátási láncokra van szükség - tette hozzá.

"Ahhoz pedig, hogy képességeinket összhangba hozzuk az igényeinkkel, lényegesen több védelmi kiadásra van szükségünk" - fogalmazott.

Végezetül közölte: el kell mélyíteni a partnerségeket a többi között az Európai Unióval, valamint a világ azonos értékeket és érdekeket képviselő országaival. "Növelni fogjuk a közel-keleti, valamint az észak-afrikai régióbeli partnereinkkel való együttműködésünket is, hogy elősegítsük a szomszédságunk stabilitását" - fogalmazott. Szavai szerint többet kell tenni a terrorizmus elleni küzdelem érdekében is.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem aggasztja az ősszel esedékes amerikai elnökválasztás kimenetele, majd hozzátette: a transzatlanti köteléknek sziklaszilárdnak kell maradnia. Kiemelte: úgy Donald Trump, mint Kamala Harris elnökjelölt tisztában van azzal, mennyire fontos a transzatlanti kapcsolat Európa és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából egyaránt.

"Egy dolog nem fog megváltozni, mégpedig a NATO azon legfontosabb feladta, hogy a szövetségesek mindig védelmet fognak biztosítani nemzeteinknek, az embereknek és az értékeinknek" - tette hozzá a NATO új főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Új műsorra készül csatornánk, amely az amerikai elnökválasztással foglalkozik. Ahogy nézőink megszokhatták a témákat a teljesség igényével vesézi majd ki Jeszenky Zsolt a műsor házigazdája és vendégei.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!