2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Napi fertőzési világrekord dőlt meg szombaton

MTI

2020. július 5., vasárnap 06:43, frissítve: vasárnap 07:24

Napi fertőzési világrekord dőlt meg szombaton: több mint 212 ezer emberről bizonyosodott be 24 óra alatt, hogy megkapta az új típusú koronavírust.

Az adatot az Egészségügyi Világszervezet, a WHO összesítette. Ilyen sokkal egyetlen nap alatt még sohasem gyarapodott a fertőzöttek serege a világban a járvány kezdete óta. A növekedés több mint felét, 130 ezer esetet Amerikából jelentették, azon belül zömmel az Egyesült Államokból és Brazíliából.

 

Szigorítások a járvány újbóli terjedése miatt

Rekordszámú, 182 új koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt egy napban Bulgáriából. A balkáni országban csaknem 250-en haltak meg, de 3 ezren meggyógyultak. Szlovéniában a hétvége első napján szintén emelkedett a fertőzésszám. Pénteken 16, szombaton azonban 29 új megbetegedést regisztráltak. Ljubljana a járvány terjedésének feltartóztatása céljából 36 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól. Eközben a spanyolországi Lérida térségében 200 ezer ember került vesztegzár alá a járvány terjedése miatt.

 

Vizsgálat indul a vírus kezelése miatt

Vizsgálat indul a francia kormány tagjaival szemben a koronavírus helytelen kezelése miatt. Több mint 90 feljelentés érkezett többek között a miniszterelnök és két egészségügyi minisztere ellen. Azzal vádolják őket, hogy megbuktak a világjárvány elleni küzdelemben. A francia kormányt korábban is sokat kritizálták a koronavírus-járvány idején tett intézkedései miatt, hiszen az ország a pandémia egyik fő európai gócpontjává vált, csaknem 30 ezren vesztették életüket. Az első regisztrált megbetegedéshez képest az éttermeket és szórakozóhelyeket Magyarországon a 13., míg Franciaországban csak az 54. napon zárták be.

 

Nő a fertőzésszám Veneto régióban

Újabb, tömeges koronavírusos megbetegedést jelentettek az olaszországi Venetóból. Az 5 milliós tartomány kormányzója ezért korlátozások bevezetésére készül. Luca Zaia (Luká Zaja) szerint az elmúlt napokban az addigi alacsonyról magas kockázatra emelkedett a járványveszély. A politikus kiemelte, amennyiben az emberek továbbra sem viselik a maszkot és összejövetelekre járnak, egyre rosszabb lesz a helyzet. A kormányzó jövő hét elején terjeszti a helyi tanács elé a tervezetet, amely komoly pénzbírság megfizetésre kötelezi azokat, akik nem tartják be az szabályokat.

 

A WHO befejezte hidroklorokin-próbáit

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szombaton bejelentette, hogy befejezte a malária ellen használatos, hidroklorokin nevű gyógyszer tesztelését a koronavírus ellen.

A szervezet szakértői bizottsága áttanulmányozta a jelentéseket, amelyek hidroklorokin és lopinavir/ritonavir gyógyszerkombinációval kezelt, koronavírussal fertőzött betegek gyógyulását vetették össze ilyen gyógyszereket nem kapó betegek állapotának alakulásával. Az eredmény: nem vagy alig csökkent a halandósága a gyógyszerkombinációval kezelt betegeknek a szokásos terápiával ápoltakéhoz képest.

 

Olaszország mégis megengedi, hogy karanténhajójára szálljanak át az Ocean Viking migránsai

Olaszország több nap habozás után mégis engedélyezi, hogy karanténhajójára szálljon át az Ocean Viking nevű hajón veszteglő 180 migráns - adta hírül a dpa német hírügynökség szombat éjjel olasz belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Az átszállítást hétfőre tervezik a Moby Zaza hajóra.

A 180, illegális bevándorlással próbálkozót az Ocean Viking önkéntes migránsmentői négy részletben vették hajójuk fedélzetére, az első két csapatot bő egy hete. A hajót üzemeltető SOS Mediterranée civil szervezet közlése szerint a migránsok Líbiából menekültek erőszak és bántalmazás elől.

Az Ocean Viking hétszer is engedélyt kért kikötésre, de ezt Málta és Olaszország egyaránt megtagadta, mígnem pénteken hat migráns öngyilkosságot kísérelt meg, és viselkedésével veszélybe sodorta útitársait meg a legénységet. Verekedést provokáltak és mindenkit megfenyegettek a hajón. A kapitány kihirdette a rendkívüli helyzetet, és a történtekről tájékoztatta az olasz hatóságokat, amelyek azután szombaton pszichiátert és kulturális közvetítőt küldtek a hajóra.

A kedélyek valamelyest csillapodtak, miután Róma megígérte a karanténhajót.

A migránsokon vasárnap koronavírustesztet végeznek.

 

Ghána elnöke karanténba vonul

Orvosai tanácsára két hétre karanténba vonul Ghána elnöke, Nana Akufo-Addo, mert közvetlen környezetében bizonyítottan koronavírusos fertőzött akadt - adta hírül szombaton a nyugat-afrikai ország kormánya.

Az államfőn is elvégezték a tesztet, az eredmény szerint nem fertőződött meg. A kormány tudatta, hogy Akufo-Addo a karanténban is folytatja munkáját.

Arra nem tért ki a közlemény, hogy a bizonyítottan fertőzött stábjának a tagja vagy a családjáé.

A 27,4 millió lakosú Ghána a Szaharától délre fekvő afrikai országok közül az egyik leginkább fertőzött koronavírustól. A legutóbbi adatok szerint már csaknem húszezren kapták el a vírust, és 117-en haltak meg a ragály miatt.

Az országban komolyan veszik a járvány fékezése végett elrendelt korlátozásokat, olyannyira, hogy a kereskedelmi és ipari miniszterhelyettes, Carlos Kingsley Ahenkorah pénteken lemondásra kényszerült, mert megszegte a karantén szabályait.

 

Kapcsolódó anyagok:

A fertőzöttek száma több mint 11 millió, a halálos áldozatoké meghaladta az 530 ezret

 

MTI, Hír TV