2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

Nagyszabású gazdasági reformokra szólította fel Rómát Ursula von der Leyen

Nagyszabású gazdasági reformokra szólította fel az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányt az Olaszország újjáépítéséről szóló, Rómában szombaton megnyílt, többnapos videokonferencián.

  • Nagyszabású gazdasági reformokra szólította fel Rómát Ursula von der Leyen

"Amikor a jövő gazdaságába fektetünk, egyúttal nagyszabású reformokat is végre kell hajtanunk azért, hogy a befektetések megfeleljenek az állampolgárok szükségleteinek és elvárásainak" - szögezte le Ursula von der Leyen a Giuseppe Conte olasz miniszterelnök által összehívott rendezvényen, amelyen részt vesz mások között David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős uniós biztos és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is.

Von der Leyen sürgette az olasz bürokrácia csökkentését, az állami szektorba beszivárgott szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépést, valamint rámutatott arra, hogy a foglalkoztatottak között még mindig túl kevés a nő és a fiatal Olaszországban.

Giuseppe Conte a héten jelentette be, hogy a gazdasági és társadalmi élet fontos szereplői, a legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülések, valamint az Európai Unió vezetői részvételével vitafórumot kezdeményez az ország gazdaságának a koronavírus-járvány utáni talpra állítása érdekében.

A rendezvény egy héten át tart az olasz főváros legnagyobb és egyik legszebb parkjában, a Trastervere negyedben található Pamphili-villában.

A szombati virtuális megnyitón Conte azt mondta, Olaszország óriási nehézségeken megy keresztül. Leszögezte: osztja von der Leyen nézetét, miszerint nem térhetnek vissza a válság előtti status quóhoz, és úgy vélekedett: a járvány lehetőséget ad arra, hogy megsemmisítsék az akadályokat, amelyek húsz éve gátolják az ország fejlődését.

A kormányfő kiemelte: az európai vezetőknek be kell látniuk, hogy közösek az érdekeik.

Conte június elején, az ország belső és külső határnyitása napján jelentette be az Olaszország újjászületése nevű nagyszabású reformprogramot. Akkor leszögezte: a járvány utáni időszak történelmi lehetőséget kínál Olaszországnak az évtizedek óta tervezett reformok végrehajtásához.

A járvány utáni újraindulással kapcsolatban a kormány már áprilisban szakértői bizottságot állított fel a vállalati menedzsment szakértőjeként ismert Vittorio Colao vezetésével. A bizottság június 8-án zárta le munkáját egy több mint 120 oldalas javaslatcsomaggal.

Conte június 17-én a parlamentben is beszámolót tart kormánya gazdasági terveiről, valamint az európai uniós források tervezett felhasználásáról.

Az Európai Bizottság által javasolt 750 milliárd eurós európai gazdasági helyreállítási alapból, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna, a tervek szerint Olaszország 173 milliárd eurót kapna, noha ezzel kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások az EU tagállamai között.

A járvány által különösen sújtott Olaszország éves hazai összterméke (GDP) a legoptimistább becslések szerint is akár több mint 8 százalékkal csökkenhet 2020-ban, ám a 14 százalékos csökkenés sem kizárt.

A koronavírusnak eddig több mint 34 000 halálos áldozata volt, a járvány pedig súlyosan legyengítette az euróövezet harmadik legerősebb országának számító Olaszországot.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!