2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Nagyot ugrott Giorgia Meloni népszerűsége

Győztesként került ki Giorgia Meloni, illetve pártja, az ellenzékben helyet foglaló Olasz Testvérek az olasz belpolitikát az elmúlt napokban tematizáló államfőválasztásból, legalábbis a legfrissebb közvélemény-kutatások adatai szerint.

  • Nagyot ugrott Giorgia Meloni népszerűsége

Pár nappal Sergio Mattarella újraválasztása után ugyanis az olasz sajtóban megjelenő felmérések és elemzések szerint figyelemre méltó változások alakultak ki erőviszonyokban: noha Meloni pártja nem a régi-új államfő maradását támogatta, mégis ő került ki győztesen a választásokból: pártjának népszerűsége 2,2 százalékkal nőtt, miközben az összes többi politikai csoport támogatottsága zuhant – a jobboldali Olasz Testvérek így jelenleg az ország legtámogatottabb politikai formációjává léphetett elő.

A Meloni által képviselt következetes és szavahihető politikai irányvonal meghozta tehát a gyümölcsét.

A jelenlegi mutatók szerint az Olasz Testvérek áll a népszerűségi listák csúcsán, az olaszok 21,1 százalékának bizalmát birtokolva, amelyet az Enrico Letta vezette baloldali Demokrata Párt követ 20,8 százalékos támogatottsággal. A harmadik legerősebb politikai formáció a kormánytöbbségben helyet foglaló, Matteo Salvini korábbi belügyminiszter által vezetett jobboldali Liga, 16,7 százalékkal. Az Öt Csillag Mozgalom 14,2, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország! pedig jelenleg az állampolgárok 7,4 százalékos támogatottságára számíthat. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) három százalékon áll – a formáció ettől függetlenül gyakran a mérleg nyelvét jelenti a döntő jelentőségű politikai csatákban.

Az államfőválasztás okozta országos bizonytalanság Mario Draghi miniszterelnök népszerűségének csökkenését eredményezte:

az olaszoknak csupán a 42 százaléka támogatja, kormányát pedig csak felük.

A felmérések szerint egyébként az olaszok túlnyomó többsége, mintegy hetven százaléka vesztes politikai csatározásnak ítélte meg az államfőválasztást, a voksolók 32 százaléka pedig becsapva érzi magát, és „a politika kudarcának” tartják, hogy a pártoknak többnapos szavazás sem volt elegendő egy megfelelő jelölt előállításához, és végül a hét év után távozni akaró Mattarellát kérték maradásra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!