2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Nagy sebességgel áttört furgonjával Ceuta határátkelőjén egy embercsempész

Hír TV

2019. november 18., hétfő 15:17

Nagy sebességgel áthajtott az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta egyik határátkelőjénél furgonjával egy embercsempész. A hatóságok 52 migránst találtak a jármű hátuljában. A csendőrök a marokkói férfit őrizetbe vették. Az illegális bevándorlókat ideiglenes befogadóközpontba szállították. Eközben a Balkánon is feszült a helyzet. A horvát rendőrök rálőttek egy menedékkérőre, Boszniában pedig humanitárius válság fenyeget.

Az embercsempész fékezés nélkül hajtott neki a tarajali átkelő kapujának és át is törte azt. A kisteherautó hátuljában 52 migráns zsúfolódott össze, köztük két hat év körüli gyerek. Helyi beszámolók szerint guineai, kongói és elefántcsontparti állampolgárok próbáltak így bejutni az Unió területére. Mindannyiukat a ceutai ideiglenes befogadóközpontba szállították. Az észak-afrikai spanyol exklávé határánál lévő drótkerítést már többször megrohamozták az elmúlt időszakban az illegális bevándorlók. Legutóbb 12 rendőr is megsérült amikor több mint 200 migráns próbált meg átjutni a határzáron.A legnagyobb migránsroham 2018 júliusában történt, akkor 600-nál is több menekült jutott át Ceutába.

Egyre feszültebb a helyzet Horvátországban is a migrációs nyomás miatt. Meglőttek egy illegális bevándorlót a horvát rendőrök. Az egyenruhások a szlovén-horvát határ közelében, egy hegyvidéki területen bukkantak egy bevándorló csoportra. A menekültek korábban illegálisan léphették át a boszniai-horvát határt és valószínűleg Szlovéniába akartak eljutni.

A horvát belügyminiszter közölte: a rendőrök csak védték az átkelőt és megpróbálták feltartóztatni azokat a migránsokat, akik törvénytelenül akartak belépni az országba.

A balkáni migrációs útvonal 2016-os lezárása óta a menedékkérők Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Emiatt azonban Boszniában humanitárius válság fenyeget. A horvát határ mellett fekvő Bihácson hónapok óta elviselhetetlen állapotok uralkodnak a több ezer migráns miatt.

A helyiek a hétvégén tüntetést is tartottak a migránsok ellen. A hatóságok az ígéretekkel ellentétben mégsem zárták be a környék befogadóközpontjait. A lakosok azt állítják, hogy a bevándorlók sokszor zaklatják őket és betörnek házaikba.

Szerbiában jobb körülmények uralkodnak, ezért szakértők szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben több menekült inkább abba az irányba próbálkozik eljutni Nyugat-Európába.

Hír TV