2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Musical készült Slobodan Milosevic életéből

Hír TV

2018. január 22., hétfő 17:03, frissítve: hétfő 17:48

Musical készült Slobodan Milosevic életéből. A darabot még be sem mutatta a pristinai nemzheti színház szerb társulata, de máris hatalmas vitákat kavart. A volt Jugoszlávia területén kirobbant háborúk legfőbb felelősének Slobodan Milosevicet tartják. A koszovói, szlovéniai, horvátországi és boszniai háborúkban 130 ezren haltak meg, és több millióan menekültek el otthonukból.

A darab Hágában kezdődik, és ott is ér véget, a történet keretét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi büntetőbíróságon zajló per adja. Milosevicet etnikai tisztogatással és népirtással vádoltak, de ítélet nem született ügyében, mert 2006. március 11-én holtan találták a cellájában. Halálát szívinfarktus okozta.

„Mi természetesen nem kívánjuk megválaszolni a történelmi kérdést, amely a bűnösségre vonatkozik. Azt vizsgáljuk, hogy identitásunk miképpen változik akkor, amikor önazonosság-tudatunk minden tartóoszlopa megroggyant” – fogalmazott Jelena Bogavac, a darab szerzője.

A Koszovóban született Slobodan Milosevic ma is megosztja a szerb társadalmat. Van, aki diktátort, háborús uszítót és saját országa tönkretevőjét látja benne, mások szerint ő csak Jugoszláviát akarta egyben tartani, egyúttal helyreállítani a szerb nemzet dicsőségét, csak elbukott. A darab bemutatója Koszovó szerb részén, Gracanicában lesz.

„Úgy tűnik, hogy a Milosevichez kapcsolódó tabu napjainkban is tovább él, és nem is csak a mi régiónkban, rajta kívül is. Szerintem Európának még van egy befejezetlen feladata a Balkán e részén, beleértve a milosevici örökséget is; a pontot még nem tették fel az i-re, mint ahogy mi sem tettük meg” – jelentette ki Nenad Todorovic rendező.

Szerbia a Nyugat-Balkán többi országával közösen – a várakozások szerint – legkorábban a következő évtized közepén csatlakozhat az Európai Unióhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!