2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Motorosokat néztek migránsnak Székelyudvarhelyen

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 19:16, frissítve: vasárnap 20:39

A magyar állami média hatása a határon túl is érvényesül - legalábbis ezt mutatja, hogy Székelyudvarhelyen a napokban izraeli motorosokra hívtak rendőrt, mert migránsoknak nézték őket. Miután kiderült, hogy turisták, a rendőrség azt javasolta a csoportos út szervezőjének, hogy legközelebb jelezze, ha sötétebb bőrű emberek érkeznek a Székelyföldre.

Jakab Attila évek óta szervez motoros túrákat turistáknak, volt vendége már a világ minden részéről. Ám most tizennégy izraeli motorosára rendőrt hívtak a székelyudvarhelyiek. A rendőrségen kellett bizonygatniuk, hogy nem migránsok, hazamennek majd. A férfi szégyelli a történteket hiszen olyan sokat mesélt nekik Erdélyről, Székelyföldről, és az ottani vendégszeretetről, tulajdonképpen ő győzte meg a turistacsoport tagjait, hogy tegyék meg a több mint háromezer kilométeres utat. Szerinte a kialakult pánik jórészt a magyar állami média hatását mutatja.

A székelység a magyar tévét nézi, a magyar média jut el - és csak a közmédia jut el a legtöbb emberhez. Így van, a közmédia jut el, és ott csak ezt hallottuk, a csapból is ez folyt, hogy a migránsok ellen védekezzünk, és hát az emberek tényleg védekeztek, mert ahogy olvastam egy pár posztot az interneten, az emberek mondták, 'gyertek menjünk, álljunk össze, nézzük meg, kik azok'. Én megértem, hogy félünk, de ilyet nem lehet csinálni alaptalanul - mondta Jakab Attila.

A túraszervezőt megkérte a rendőrség, hogyha ezután sötét bőrű vendégei érkeznek, jelentse be a helyi rendőrségen, hogy elkerülhessék a hasonló eseteket. A hír televízió kérdésére Hargita megye Rendőr-parancsnoksága hozzátette: a külföldi turisták bejelentése természetesen nem kötelező, csupán a konfliktusok megelőzése érdekében tettek erre javaslatot.

A motoros turisták egyébként egy nappal korábban Nagyszebenben és Segesváron jártak, ott senkit sem zavart a jelenlétük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!