2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Moszkva nem tud semmit az orosz zsoldosokról

Hír TV

2018. február 14., szerda 11:12, frissítve: szerda 13:44

Orosz katonák haltak meg egy amerikai légi csapásban Szíriában – értesült a BBC. Ez volt az első ilyen kimenetelű összecsapás a két nagyhatalom közt a hidegháború óta. A szír kormányerők oldalán harcoló orosz zsoldosok a Dajr ez-Zaur elleni légi támadásban veszthették életüket február 7-én.

Dajr-ez-Zaurban Bassár el-Aszad katonái hónapok óta ostromolják a felkelők állásait. A lázadók egyik bázisán amerikai katonák is tartózkodnak, február elején már ezt is megsorozta a szír kormány hadereje.

Válaszul február 7-én az amerikai csapatok légi és tüzérség csapást mértek a dajr-ez-zauri szír állásokra, amelyeket többek közt orosz zsoldosok is védenek.

Az amerikai támadásban több orosz katona is életét vesztette a BBC értesülései szerint. Ez volt az első ilyen kimenetelű összecsapás a két nagyhatalom között a hidegháború óta. A nyugati sajtó az áldozatok számát 2 és 200 közé teszi, az orosz Novaja Gazeta 13 elhunyt orosz katonáról ír.

Moszkva szűkszavúan annyit közölt, a Kreml nem tud Szíriában harcoló orosz zsoldosokról.

Ebben az esetben olyan információkra támaszkodhatunk, amelyek az orosz hadsereg katonáira vonatkoznak, akik részt vesznek az orosz hadsereg hadműveleteiben a szír hadsereg oldalán. Nincs információnk más orosz katonákról, akik Szíriában tartózkodhatnak – nyilatkozta Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő.

Az amerikai védelmi minisztérium sem tudta megerősíteni, hogy az áldozatok között voltak katonai magánvállalatok által felbérelt orosz harcosok is; mert erről hivatalos értesítést még nem kapott a Pentagon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!