2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Moszkva: Helyreállítja az alkotmányosságot a venezuelai parlamentben bekövetkezett vezetőváltás

MTI

2020. január 6., hétfő 18:02

Segíti alkotmányos mederbe terelni a venezuelai helyzetet az, hogy a latin-amerikai ország parlamentjében új házelnököt választottak - foglalt állást hétfőn az orosz külügyminisztérium.

"Úgy értékeljük, hogy a parlament új vezetőségének megválasztása legitim demokratikus eljárás eredménye, és segít visszaterelni a belpolitikai küzdelmet az alkotmányosság mezejére" - olvasható a közleményben.

Venezuela szocialista kormánya új elnököt iktatott be a parlament élére vasárnap, miután fegyveres gárdisták megakadályozták, hogy az ellenzéki képviselők belépjenek a törvényhozás épületébe. A tucatnyi ország által elítélt lépést a venezuelai ellenzék vezetői úgy minősítették, mint az ország utolsó demokratikus intézményének eltérítését.

Néhány órával később a parlament tagjainak többsége - egy ellenzéki újság szerkesztőségében összegyűlve - megszavazta Juan Guaidó ellenzéki vezető újjáválasztását a parlament élére.

Guaidó, aki a házelnöki poszt legitimitására hivatkozva tudott mindeddig szembeszállni a Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormánnyal, néhány vele szövetséges képviselő kíséretében próbált bejutni a törvényhozás épületébe, ahol az ellenzéki vezetésű nemzetgyűlés napirendje szerint újjáválasztották volna tisztségébe. A nemzeti gárda pajzsokkal felszerelt tagjai azonban megakadályozták a bejutásukat.

Odabenn, hasonlóan kaotikus körülmények között Guaidó egyik riválisát, az egyik ellenzéki pártból korrupció gyanújával kizárt Luis Parrát választották a venezuelai parlament új elnökévé.

Guaidó illegálisnak, Maduro viszont törvényesnek minősítette az új parlamenti vezetést.

MTI