2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 2. - A magyar vidék a Kádár-korszakban

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Morawiecki: Visszatérnénk a V4-ekkel és a Magyarországgal való szoros együttműködéshez

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

  • Morawiecki: Visszatérnénk a V4-ekkel és a Magyarországgal való szoros együttműködéshez

Fotón: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Varsóban 2018. május 14-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk)

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a Wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte:

az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt.

Hozzátette: idővel „az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”. „Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott, hozzáfűzve:

adott esetben egy plusz egy plusz egy plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc.

A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak – idézte fel. Arra a kérdésre válaszolva, visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók, Morawiecki bejelentette:

olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket.

A kormányfő bízott egy ilyen kölcsönös megértési platform kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak. A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban.

Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

Morawiecki interjújára Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-posztban reagált, amelyben a lengyel kormányfőt idézte:

a magyar–lengyel kapcsolatokra külön kitérve hangsúlyozta, hogy a két országot összekötik azok a kérdések, amelyekben eddig is szolidaritást, megértést és támogatást mutattak egymás felé, ezért Magyarország és Lengyelország szoros kapcsolata ezután is fennmarad.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!