2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Mintegy száz afgán katona tűnte el a tálibokkal vívott csata után

MTI

2019. március 17., vasárnap 18:35, frissítve: vasárnap 18:35

Mintegy száz afgán katonának nyoma veszett, miután a tálibokkal a hét végén vívott ütközet után elhagyták őrhelyüket és megpróbáltak átkelni a türkmenisztáni határon – közölték afgán illetékesek vasárnap. A nap folyamán később arról számoltak be, hogy a szóban forgó katonákat megakadályozták az átkelésben.

Mohammad Nászir Nazari, a nyugat-afganisztáni Bágdesz tartomány tanácsának tagja közölte, hogy a katonáknak nem volt engedélyük a határátlépésre. Abdul-Azíz Bik, egy másik tanácstag pedig azt közölte később, hogy a katonákat megakadályozták a belépésben Türkmenisztánba, de azt nem közölte, hogy afgán vagy türkmén oldalról. A szóban forgó katonák az afgán belügyminisztérium határőrségének tagjai.

Dzsamsid Sahabi, a tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy 16 katonát öltek meg és 20 másik sebesült meg a Bala Murgab körzetben folyó harcokban, a hadsereg légitámadást hajtott végre és erősítést vezényelt a térségbe. Megerősítette, hogy több katona megszökött, de pontos számot nem közölt.

A Reuters hírügynökség jelentésében idézett Abdul-Azíz Bik elmondása alapján az történhetett, hogy a szóban forgó száz katona először megpróbált átszökni Türkmenisztánba, de mivel ez nem sikerült nekik, egy részük megadta magát a felkelőknek, a többiek viszont folytatták a harcot. Bik szerint ötvenen adták meg magukat, a másik ötven azonban folytatta a harcot. Hozzátette: „Ezek a katonák évek óta a tálibok ellen harcolnak, ha megadják magukat, a tálibok megölik őket”.

A tálibok eközben azt állították, hogy kilencven határőrt foglyul ejtettek, ennek alátámasztásához a Twitter mikroblogon többségükben katonai egyenruhát viselő emberekről készült képeket tettek közzé. A képeken több tucat ember sorakozik fel, illetve ül egy teherautón. A határőrök között láthatóan sok a fiatal.

Dzsamsid Sahabi szerint ötven katona halt meg és mintegy száznak veszett nyoma. Közölte, hogy több száz helyi lakos gyűlt össze a kormányzói hivatalnál, hogy a tartomány biztonsága miatti aggodalmát fejezze ki. Mint mondta, Bala Murgab szinte teljesen a tálibok ellenőrzése alatt áll, a kormányerők a körzeti parancsokságra szorultak vissza.

A szunnita iszlamista tálibok szinte naponta hajtanak végre támadásokat Afganisztán-szerte, elsősorban az afgán biztonsági erők ellen. A támadások az Egyesült Államok óta legrégebben – 17 éve – vívott háború lezárására irányuló washingtoni tárgyalási szándék ellenére folytatódnak.

(Kezdőkép: economist.com)