2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Mintegy négyszáz olasz maffiavezért engedtek ki a börtönből a járvány miatt

A koronavírusjárvány miatt házi őrizetbe helyezett bűnözők azonnali újrabörtönzését sürgette Olaszországban Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, miután a sajtóban szerdán megjelent a cellájából elengedett 376 maffiavezér névsora. Eközben Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma.

  • Mintegy négyszáz olasz maffiavezért engedtek ki a börtönből a járvány miatt

A dél-olaszországi bűnszervezetek hírhedt alakjai töltötték a karantén időszakát saját otthonukban a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetés helyett.

A La Repubblica című baloldali napilap megszerezte az utóbbi másfél hónapban házi őrizetbe helyezettek eddig nem nyilvános névsorát, amelyben a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi camorra és a calabriai 'ndrangheta szervezetének vezérei is szerepelnek, valamint az olaszországi kábítószerpiac főnökei.

Az igazságügyi tárca március elején, az összes olaszországi börtönt érintő lázadásokat követően engedélyezte a túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetek részleges kiürítését. Egészségügyi óvintézkedésre hivatkozva elsősorban a beteg rabokat helyezték házi őrizetbe, közéjük került be 376 maffiózó is.

Az egészségügyi helyzet időközben megváltozott - hangoztatta az Öt Csillag Mozgalom nevű párthoz (M5S) tartozó Alfonso Bonafede, aki azonnali ellenintézkedést sürgetett a szervezett bűnözés tagjainak börtönbe való visszahelyezésével. "Minden maffiafőnököt visszaküldök a börtönbe" - mondta.

Elemzők szerint az igazságügyi miniszter így igyekszik korrigálni a veszélyes bűnözők vitatott házi őrizetét. Korábban a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék és a maffiaellenes ügyészségek is tiltakoztak: az M5S-hez közeli Nino Di Matteo, a szicíliai Palermo maffiaellenes államügyésze, aki az 1993-as ügyészgyilkosságok óta védőőrizet alatt él, "borzalmas jelzésként" értékelte az igazságügyi tárca döntését a bűnszervezetek tagjainak cellájukból való kiengedéséről. Hasonlóképpen nyilatkoztak a maffiagyilkosságok áldozatainak családtagjai, valamint azok a személyek, vállalkozók is, akik az igazságszolgáltatással együttműködve börtönbe juttatták a bűnözőket. Korábban a tiltakozás hatására lemondott a börtönöket irányító hatóságot (Dap) vezető Francesco Basentini.

A sajtóban megjelent lista szerint a szervezett bűnözés 347 kiemelt tagja került házi őrizetbe: közülük Palermóban 61, Nápolyban 67, Rómában 44, Catanzaróban 41, Milanóban 38, Torinóban 16 személy. A névsorban szerepel a szicíliai maffiafőnök, Antonino Sacco, az 1992 és 1993 közötti maffiamerényletekről ismert Graviano fivérek utóda. Házi őrizetbe került Pasquale Zagaria, a nápolyi camorra hírhedt vezéralakja, Giosue Fioretto, a Casalesi-camorraklán pénztárosa, valamint Francesco Ventrici, aki a nemzetközi kokainkereskedelemben ismert mint a kolumbiai kartellek egyik európai képviselője.

A La Repubblicának nyilatkozó Salvatore Lo Bocchiaro, akinek feljelentése négy éve egy maffiavezér letartóztatásához vezetett, elfogadhatatlannak nevezte, hogy neki el kellett menekülnie Szicíliából, miközben a bűnöző most háborítatlanul visszatért palermói lakásába. Ez - tette hozzá - a maffiavezér ismételt területi helyfoglalásával egyenlő.

Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből. 

A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna.

A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során.

A fertőzésből 126 002-en épültek fel, hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma.

A szaktárca adatai szerint a koronavírus-fertőzést összesen 253 682 esetben igazolta pozitív vizsgálati eredmény, amelyből 220 325 a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel készült, 33 357 pedig a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal. Az előbbi módszerrel 685, utóbbival 2125 fertőzést azonosítottak az elmúlt egy napban.

A járvány halálos áldozatainak emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány - erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament szerdai ülésén, ahol a képviselők a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot újabb, immáron negyedszeri meghosszabbításáról vitáznak, majd szavaznak.

"Részleges győzelmet arattunk a vírus felett a szükségállapot törvényes és alkotmányos fegyverével" - fogalmazott felszólalásában Pedro Sánchez.

Érvelése szerint a járvány okozta társadalmi és gazdasági károk enyhítését célzó intézkedések, mint például a rászorulóknál a közszolgáltatások biztosítása fizetéselmaradás esetén, a szükségállapothoz kötöttek, ezért "megbocsáthatatlan" lenne, ha nem tartanák fenn továbbra is.

A kormányfő beszámolt róla, hogy eddig 139 milliárd eurót költöttek a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedésekre. 117 millió védőfelszerelést osztottak szét a tartományok között, és 44 klinikai gyógyszerkísérlet vette kezdetét.

"Nem lehet fenntartani a kormány önkényességét rendkívüli hatáskörökkel" - reagált a vita során Pablo Casado, az ellenzék legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hangsúlyozva, hogy épp ezért már nem támogatják a szükségállapot ismételt meghosszabbítását, és a szavazásnál tartózkodni fognak.

Véleménye szerint más törvényes eszközökkel is lehetséges a járványügyi védekezés további biztosítása.

A pártelnök sürgette a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítását. Az óvintézkedések enyhítésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket pedig orosz rulettnek nevezte.

A PP tartózkodása ellenére a parlament várhatóan elfogadja a szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig, mivel a baloldali kisebbségi kormány javaslatát megszavazza a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is. Utóbbi támogatása feltételéül szabta, hogy a kormány mostantól hetente egyeztessen az ellenzéki pártokkal a járványügyi helyzet alakulásáról és a tervezett lépésekről.

A VOX bevándorlásellenes, ultranacionalista párt a parlamentben közölte: több nagyvárosban autós tüntetés bejelentésére készül, hogy tiltakozzon a kormány válságkezelése ellen, amely szerinte "nevetség tárgyává" tette az országot a nemzetközi közvélemény előtt.

Spanyolországban hét hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig.

Szlovéniában 2-4 százalékos a fertőzöttség

A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában - derült ki az ottani válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján. 

Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 - különböző korú és más-más régiókból származó - személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat - hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette: a vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

Szlovéniában egy nap alatt hárommal - feleannyival, mint egy nappal korábban-, 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a COVID-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt héttel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2119-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ketten meghaltak, velük 85-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1601 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 206 beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 41 053 koronavírustesztet végeztek.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: hamarosan Horvátországban is átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy világosabb képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a megbetegedések valós számáról az országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!