2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából 2014 óta

Mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság következtében 2014 óta - közölték szakértők Quitóban a venezuelai menekültválságról megrendezett kétnapos tanácskozás hétfői megnyitóján.

  • Mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából 2014 óta

Az ecuadori fővárosban tartott konferencián 13 latin-amerikai ország - Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Peru, Mexikó, Panama, Paraguay és Uruguay, valamint számos nemzetközi szervezet képviselteti magát.

Láthatóvá kell tenni a válságot és gazdasági segélyt kell folyósítani a menekülteket befogadó államoknak és maguknak az embereknek is - jelentette ki Andres Teran ügyvivő ecuadori külügyminiszter a tanácskozáson, amelyen Venezuela azonban nem volt jelen, tekintettel arra, hogy Caracas tagadja állampolgárai tömeges kivándorlását.

A tanácskozás szervezői szerint a menekültáradat drámai mértéket öltött az idén. Csak a szomszédos Kolumbiában hozzávetőleg egymillió venezuelai állampolgár tartózkodik.

Teran szerint a tanácskozáson humanitárius megoldásokat próbálnak találni a venezuelai migránsok helyzetének javítására, Az a veszély fenyegeti őket, hogy munka nélkül maradhatnak, kihasználhatják munkaadóik, illetve szexuális kizsákmányolás, idegengyűlölet, emberkereskedelem áldozataivá válhatnak. A tárcavezető utalt arra is, hogy a menekülteknek gyakran nehéz a hozzáférniük a befogadó ország egészségügyi, illetve oktatási rendszeréhez.

A kétnapos konferencia végén a résztvevők közös zárónyilatkozatot fogednak el.

Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott.

A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!