2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Mintegy 24 millió gyerek szorul pszichológiai ellátásra a konfliktusok sújtotta térségekben

MTI

2019. szeptember 10., kedd 21:46

A konfliktusok sújtotta térségekben mintegy 24 millió gyerek szorul pszichológiai ellátásra - közölte kedden a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

"Követeljük, hogy az országok az ENSZ Közgyűlésében, valamint a konfliktusban érintett szereplők tartsák be a gyermekeket védő nemzetközi szabályokat" - mondta Susanna Krüger, a Save the Children német szárnyának vezetője.

A segélyszervezet azt megelőzően tett közzé felhívást, hogy szeptember 17-én megkezdődik az ENSZ Közgyűlése New Yorkban.

Krüger megjegyezte, hogy számos gyereket ért támadás a konfliktusokban, iskoláikat és otthonaikat bombázták vagy támadták meg.

A Save the Children februárban Háború a Gyerekek Ellen címmel kiadott jelentése szerint több mint 420 millió gyerek - a világ gyereklakosságának közel ötöde - él konfliktus sújtotta térségben. Közülük 142 millióan élnek nagy intenzitású konfliktusok sújtotta térségekben, amelyekben több mint 1000, a harcokhoz köthető haláleset következik be évente.

A konfliktus sújtotta térségekben élő legtöbb gyerek Ázsiában él, számuk 195 millió, míg a lakosság arányait tekintve a legtöbb, 35 millió - mintegy 40 százalék - a Közel-Keleten.

A jelentés kitért arra is, hogy a fegyveres konfliktusok hatásai sokkal tovább tartanak a gyerekeknél, mint a felnőtteknél.

Becslések szerint a konfliktusövezetekben élők körülbelül 17 százaléka szorul pszichológiai segítségre, mintegy öt százalék pedig súlyos mentális rendellenességektől szenved.

MTI