2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Miniszterek távoztak, sok a kérdőjel a merénylet körül

2015. május 13., szerda 12:07, frissítve: szerda 12:12

Lemondott a macedón belügyminiszter és a hírszerzés vezetője, valamint távozik posztjáról a közlekedési és távközlési miniszter is. Sajtóhírek szerint a lemondásoknak egy korábbi lehallgatási botrányhoz és nem a hétvégi halálos áldozatokat követelő összecsapásokhoz van köze. A kumanovói harcok háttere továbbra sem tisztázott. Az ügyben a NATO is vizsgálatot követelt, és a merénylet téma lesz a világszervezet mai ülésén is.

Átlátható vizsgálatra szólította fel Macedóniát a NATO a kumanovói merénylet ügyében. Az észak-macedóniai városban a hétvégén csaptak össze koszovói albán fegyveresek a hatóságokkal. Nyolc rendőr és tizennégy terrorista vesztette életét. A világszervezet hamarosan munkatársakat küld a térségbe. „Azt gondolom, hogy fontos közeli kapcsolatot létesíteni Szkopje és Pristina között. Átlátható vizsgálatot követelek az ügyben, hogy mi történt és hogyan történhetett, hogy meg tudjuk előzni a hasonló támadásokat, ha lennének, hogy megelőzzük az erőszakot és folytathassuk a közös munkát Macedóniával a társulási folyamat keretei között” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az ügy tisztázására a koszovói miniszterelnök is segítséget kínált. „Együttműködünk Macedóniával és más országokkal is a régióban, támogatni fogjuk, hogy megszabaduljanak ezektől a fajta válságoktól és megelőzzék azok továbbterjedését, veszélyeztetve ezzel Európát és a Balkánt” – mondta Isa Mustafa.

A macedón rendőrség közlése szerint megtisztították a várost és környékét a terrorista albán csoportoktól. A Hír TV által megszólaltatott macedón újságíró szerint kérdéses, hogy érdekében áll-e a macedón kormánynak az ügy tisztázása. „Sok szó esik arról, hogy miért következett be mindez, miért nem lehetett ezt előre látni. Sok bírálat is megfogalmazódott, főleg az ellenzéki pártok részéről. Az igazság az, hogy az eseményeket követő napon az UCK parancsnoka azt állította, hogy egy macedóniai városban van, és hogy az általa vezetett szervezet felelős a támadásért, de ezt az UCK korábbi parancsnokai cáfolták” – mondta Ognen Janeski.


Közben lemondott a macedón belügyminiszter és a hírszerzés vezetője, valamint távozik posztjáról a közlekedési és távközlési miniszter is. Sajtóhírek szerint a lemondásoknak egy korábbi lehallgatási botrányhoz és nem a hétvégi összecsapásokhoz van köze. A balkáni ország parlamentje szerdán dönt a lemondott miniszerek utódairól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!