2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Minden hatodik kiskorú él háborús területen

Hír TV

2018. február 17., szombat 17:31, frissítve: szombat 18:46

Minden eddiginél több gyerek él a világon háborús körülmények között a Save the Children alapítvány éves jelentése szerint. 357 millió gyerek, tehát a világon minden hatodik kiskorú él háborús területen. Az ENSZ összesítése szerint az elmúlt tíz évben több mint hetvenezer kisgyerek halt meg háborúk civil áldozataként.

A hivatalos verzió szerint terroristákat bombázott az orosz támogatást élvező szír hadsereg a hétvégén az ellenzékiek kezén lévő Idlib tartományban. A romok közül az önkéntes mentők két kisgyerek holttestét is kihúzták. Az ENSZ szerint az elmúlt tíz évben a világon 73 ezer kisgyerek halt meg háborúk civil áldozataként.

„Az egyik legvéresebb konfliktus Szíria, ami bizonyítja, hogy a gyerekek kiszolgáltatottabbak a háború gépezetnek, mint húsz éve. Szíriában hét éve van háború, és a civilek minden oldalon célpontnak számítanak. Kórházakat, iskolákat bombáznak, Aszad hadserege vegyi fegyvert is bevetett a civilek ellen, és szándékosan hátráltatják a segélyek eljuttatását az ellenzéki területekre” – mondja Kitty Arie szakértő, a Save the Children nagy-britanniai igazgatója.

Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a bombázásoktól való rettegés és az éhezés a dns-t is megváltoztatja, és a trauma öröklődik.

Globálisan a menekültek több mint ötöde gyerek. Sokan eleve azért indulnak útnak, hogy a gyereküknek jobb életet találjanak.

„A poszttraumás stressz szindróma minden eddiginél elterjedtebb. Rengeteg kisgyerek él, aki végignézte a családi háza vagy az iskolája lebombázását, a rokonai, barátai halálát. Az ilyesmi életre szóló traumát jelent, akkor is, ha az illető biztonságos helyen élheti le utána az életét” – teszi hozzá a szakértő.

A menekülteken segítő szervezetek dolgát nehezíti az Európában és Amerikában erősödő menekült- és idegenellenesség. A segélyszervezeteknek a 2008-as gazdasági válság óta hozzávetőleg tíz százalékkal kevesebb támogatójuk van, a hitelességükön pedig az Oxfam brit segélyszervezet haiti szexbotrányához hasonló ügyek is rontanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!