2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Minden eddiginél keményebben lépnek fel az illegális bevándorlókkal szemben

Hír TV

2018. május 8., kedd 22:15, frissítve: kedd 22:50

Minden eddiginél szigorúbb szabályokat vezet be az Egyesült Államok az illegális bevándorlókkal szemben. Törvénytelen határátlépés után ezentúl nem lehet menekültkérelmet beadni. Az illegálisan érkezők börtönre számíthatnak és ezentúl a családokat is szétválaszthatják, hogy a szülőket börtönbe lehessen küldeni.

A Közép-Amerika felől indult menetet másfél ezren tették meg, de közülük legfeljebb 70-80 ember reménykedhet amerikai menekültstátuszban. A karaván érkezése miatt az igazságügyi minisztérium 35 új bevándorlásügyi bírót küldött a határrendészethez, a határ védelmére pedig a hadsereg katonáit is kivezényelték.

„Ha be is engednek minket Amerikába, akkor se győztünk még, mert bármi lehet, akármilyen indokkal elutasíthatnak, ahogy a többséget el is szokták. De ha engem beengednek, én nagyon keményen fogok tanulni és dolgozni” – fogadkozott egy hondurasi transzvesztita.

Az amerikai kormányzat szerint 10 év alatt tízszeresére nőtt a menekültkérelmek száma, ezért az igazságügyi minisztérium hétfőn bejelentette a feltételek szigorítását. Aki illegálisan próbál bejutni az országba, az ezentúl nem is adhat be kérelmet. Az új törvény lehetőséget biztosít az illegálisan érkező családok szétválasztására, hogy a felnőtteket börtönbe tudják küldeni, a gyerekeik nélkül.

„Egyértelmű üzenetet küldünk az egész világnak, hogy nem hagyjuk, hogy lerohanják az országunkat. Nem hagyjuk, hogy ilyen karavánok ostromolják a határainkat. Zéró toleranciát hirdetünk a dél felől érkező illegális migránsokkal szemben. Ha illegálisan jön át valaki a határon, az ezentúl börtönre számíthat. Aki illegálisan hoz át embereket a határon, az is börtönre számíthat” – közölte Jeff Session, igazságügyi miniszter.

Hasonlóan ellentmondásos döntés volt a Trump-kormányzattól, hogy múlt héten bejelentették a hondurasi migránsok védelmezett státuszának a befejezését. Egy 1999-es hurrikán óta hondurasi migránsokat nem utasítottak ki Amerikából. Akik eddig nem szereztek állampolgárságot, azokat másfél éven belül deportálják. Ez 57 ezer embert érint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!