2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Külföld

Migránsokat mentettek Lampedusa partjainál

Lampedusa szigetétől alig egy kilométerre borult fel az a zsúfolt gumicsónak, amelyen mintegy 170 észak-afrikai migráns utazott. Az olasz parti őrség 149 embert mentett ki a habokból. Közben az Open Arms és az Aita Mari mentőhajók is migránsokat szállítanak Olaszországba. A mentőhajók a líbiai parti vizek közelében találtak rá a gumicsónakokba, ahonnan fedélzetükre szállították át a fekete-afrikai migránsokat.

  • Migránsokat mentettek Lampedusa partjainál

Drámai képsorokat rögzített az olasz parti őrség egyik búvárja. A felvételen annyit látunk, hogy fekete mentőmellényeket dobnak be a vízbe és a fedélzetre segítenek egy gyermeket és apját.

Összesen 149 embert mentettek ki a vízből, közülük 133 férfit, 13 nőt és 3 kisgyermeket. 10 méter hosszú túlzsúfolt gumicsónakjuk alig egy kilométerre járt Lampedusa partjaitól, amikor felborult. A szerencséjük az volt, hogy a helyiek figyelték őket, és riasztották a hatóságokat. Az algériai, tunéziai és pakisztáni embereket, olasz táborokba szállították.

Ez pedig már a spanyol Open Arms, amely 73 migránst vett a fedélzetére egy csónakból, elmondásuk szerint 50 kilométerre a líbiai partoktól. Az olasz hatóságok némi hezitálás után megadták az engedélyt a tarantói kikötésre. Ennek hírét üdvrivalgással fogadták a Fekete-Afrikból érkezett migránsok.

Sok mindenre van szükségem. Afrika és Európa nagyon különbözik, az afrikaiak ezért próbálják megtenni ezt a nagyon kemény utat. De Istennek hála az Open Arms segített és már biztonságban vagyunk. Remélem Európában sok munka akad és igazi lehetőségeket kapunk, hiszen mindannyian fiúk és nagyon fiatalok vagyunk

- közölte Ibrahim a gambiai migráns az Open Arms fedélzetén.

Olaszországban a szeptemberi kormányválság után baloldali kabinet alakult, amely megengedőbb bevándorlási politikát folytat. Ismét kinyitották az olasz kikötőket a migránsmentő hajók előtt. Matteo Salvini a korábbi belügyminiszter a tengerből való mentést nem ellenezte, azt viszont igen, hogy a csónakokról is migránsokat vegyenek fedélzetükre a civil szervezetek hajói.

Szerinte ugyanis Líbiába kell visszavinni a migránsokat, mert az olasz kikötők megnyitása felér egy meghívással. Annak hírére ugyanis mind többen kísérlik meg a veszélyes átkelést és így többen is vesznek a habokba.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!