2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Migránsokat kínozva követelnek váltságdíjat

Hír TV

2018. január 26., péntek 10:35, frissítve: péntek 10:50

Válogatott kínzásoknak teszik ki a migránsokat a líbiai emberrablók, akik így követelnek váltságdíjat a fogvatartottak otthon maradt családtagjaitól. Egyik ilyen bűnbanda tagjait a CNN-hez eljuttatott felvételek segítségével sikerült elkapni.

A Földközi-tengeren hánykódó csónakokból mentettek ki migránsokat a líbiai parti őrség tagjai. Európába akartak eljutni, de nem csak az álmuk nem valósul meg: valószínűleg sokkal rosszabb sors vár rájuk, mint ha otthon maradtak volna. Attól a pillanattól, hogy Tripoli kikötőjébe értek, szabad prédának számítanak az embercsempész-, emberrabló-, emberkereskedő-bandáknak.

Korábban a CNN egy líbiai rabszolgavásárról mutatott be felvételeket – most pedig arról, fogvatartóik hogyan kínozzák az elrabolt afrikai migránsokat, váltságdíjat követelve a rokonaiktól.

– Beszéltünk az áldozatok családtagjaival Szudánban. Bankszámlákat adtak meg nekik, vagy embereknek kellett átadniuk a pénzt. Láttunk bizonylatokat az átutalásokról. Ez egy világszintű bűnözői hálózat, ami jelenleg is aktív – fogalmazott Nima Elbagir, a CNN tudósítója.

A felvételeken jól hallható, ahogy korbácsütések landolnak a fájdalomtól vonagló szudáni férfiak hátán, és az is, miként könyörögnek családtagjaiknak, hogy küldjenek pénzt a kínzóiknak. Szó szerint azt üzenik a rokonoknak, hogy adják el a házukat.

Egy férfinak a hátát pedig forró olajjal és szikrákkal perzselték, de a felvételből csak egy rövid részletet közöltek a CNN tudósításában.

– Tényleg ennyit tudunk Önöknek megmutatni, a többi túl szörnyű, és bár nehéz elképzelni, de ők még a szerencsésebbek – tette hozzá a tudósító.

A felvételeket a megzsarolt családtagok hozták nyilvánosságra, ezek nyomán a líbiai különleges erők fölkutatták az emberrablókat. Négy személyt letartóztattak, és nyolc szudáni migránst kiszabadítottak. A líbiai vezetés úgy kommentálta az ügyet: az emberrablóbandák olyan területeken tevékenykednek, ahol a kormánynak nincs hatalma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!