2020. január 26.,
vasárnap, Vanda, Paula napja

Migránsok befogadására buzdította Európát az egyik civil hajó korábbi kapitánya

Hír TV

2019. július 19., péntek 12:50

A Földközi-tengerből kimentett migránsok befogadására biztatta az európai országokat a "Sea-Watch 3" nevű hajó volt kapitánya. Hidvégi Balázs fideszes EP-képviselő szerint éppen az NGO szervezetek tisztázatlan működése okozza sokak halálát.

Csütörtökön hallgatták meg a szicíliai Agrigentóban az olasz ügyészek a Sea-Watch 3 nevű civil hajó német kapitányát.

A jogászok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan vezényelte le Carola Rackete június 12-én Földközi-tengeren végrehajtott mentési műveletet, amely során 53 illegális bevándorlót vettek a jármű fedélzetére.

A volt kapitány a meghallgatás után rövid bejelentést tett.

Míg a német nő a migránsok befogadására buzdított, és az NGO szervezeteket méltatta, addig Hidvégi Balázs fideszes EP-képviselő éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem kormányzati hajók akciói okozzák sok esetben a bevándorlók halálát.

 

A nyíltvízi migráció mellett a szárazföldi bevándorlás és az arra épülő korrupció is egyre nagyobb nehézségeket okoz.

A görög hatóságok több egészségügyi dolgozót és egy tolmácsot vettek őrizetbe, mert hamis orvosi igazolásokkal próbálták megakadályozni menekültek kitoloncolását.

A gyanúsítottak fejenként 500 eurót, vagyis 160 ezer forintnak megfelelő összeget kértek a bevándorlóktól.

 

Cserébe olyan papírokat állítottak ki a részükre, amelyekkel Számosz szigetén, az ott létesített táborokban maradhattak.

A rendőrség emellett egy kilencfős nemzetközi embercsempész-hálózatot is felszámolt. A bandatagokat Athén belvárosában fogták el.

Hír TV