2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Migránsellenes tüntetők és rohamrendőrök csaptak össze Tijuanában

A latin-amerikai migránskaraván ellenes tüntetők dulakodtak a mexikói-amerikai határmenti városban.

  • Migránsellenes tüntetők és rohamrendőrök csaptak össze Tijuanában

A résztvevők a menekültek azonnali távozását követelik. A főként hondurasi menekültek az Egyesült Államokban szeretnének menedéket kapni, de a benyújtott kérelmek elbírálása lassan halad.

Migránsellenes tüntetők és a rohamrendőrök dulakodnak az amerikai határ melletti Tijuanában. A több száz fős csoport azt követeli, hogy távozzanak a városból a hondurasi migránskaraván tagjai.

„Tiszteletben tartom a jogaitokat, tiszteljétek az országunkat! Nem az invázióra!" – olvasható a transzparenseiken.

„Nem a migránsok jelenléte a gond, hanem ahogy az országba jöttek. A másik, hogy a Chiapasi bevándorlási hivatal engedje őket át” – mondta David Solano tijuanai lakos. 

A tüntetők szerint a Hondurasból, Guatemából, és El Slavadorból érkezett emberek miatt veszélyessé vált a város.

„Mexikó mindig olyan ország volt, amelynek kapuja bárki előtt nyitva állt, ha kellett. De megvan annak a módja, hogy bekéredzkedjek az otthonodba és a támogatásodat kérjem. Úgy nem lehet, hogy megtámadják a hatóságokat” – nyilatkozta egy másik tijuanai lakos, Rafael De Jesus Armas. 

A demonstrálók összeszólalkoztak a menekültekkel szolidáris helyiekkel.

„Az Egyesült Államokban befogadóközpontok vannak” – mondja ez a nő, amikor a tüntetők a pokolba küldik.

A mintegy 2 ezer menekült az utcán ideiglenes táborban, sportlétesítményekben várja, hogy továbbmehessenek az Egyesült Államokba.

„Joguk van tüntetni, mert nem teszik nekik, hogy itt vagyunk. De mindezek ellenére a mexikóiak jó emberek. Olyanok, mint mi. De mi csak átutazunk, nem maradunk itt” – nyilatkozta Karina Rosales hondutrasi menekült. 

Több ezer ember a múlt hónapban vágott neki a több ezer kilométeres útnak. Jelenleg 8 ezren lehetnek Tijuanában. A szegénység elől menekülnek országukból, ahol a drogbandák miatt is élhetetlen a helyzet. Az Egyesült Államokba akarnak eljutni, ahol menedéket és munkát szeretnének kapni.

Az amerikai hatóságok napi 100 menedékkérelmet vesznek át, így a migránsok hónapokra a határ menti mexikói városban rekedhetnek. Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy nem engedik be a menekülteket , a mexikói határra pedig több ezer amerikai katonát vezényeltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!