2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Miért beszél invázióról Orbán Viktor?

Hír TV

2018. június 29., péntek 14:44, frissítve: péntek 16:05

Jelentősen csökkent az Európába érkező migránsok száma: míg 2015-ben egymillióan érkeztek, idén eddig 44 ezren próbáltak a kontinensre jutni. Magyarországon még szembetűnőbb a visszaesés. Idén eddig kevesebb mint 300 menekültkérelmet kellett elbírálni, mégis folyamatosan napirenden tartja a kormány ezt a témát.

Milyen migrációs válság? – Teszi fel a kérdést a New York Times pénteki címlapján. Az amerikai lapban egy 2015-ös képet mutatnak a budapesti Keleti pályaudvarról, amikor valóban válság volt, egy friss képpel illusztrálják, hogy ez már a múlté, legalábbis Magyarországon biztosan. A lap szélsőjobboldali politikusként emlegeti Orbán Viktort, aki idegen invázióval riogat.

A csütörtöki uniós csúcstalálkozón egy spanyol újságíró szembesítette a magyar miniszterelnököt, hogy a magyar déli határszakasznál nincsenek menekültek

– Miért beszél menekültinvázióról, amikor alig érkeznek migárnsok Magyarországra?
– Jöjjön el a határra!
– Odamentem, de nem láttam egyet sem.
– Mert ott van a határ.
– Akkor miért beszél invázióról?
– Mert az inváziót meg kell állítani!

A héten a BBC-riportere egy interjú közben azt vettette oda Szijjártó Péternek: tisztában van-e azzal, hogy Magyarországnak valójában nincs bevándorlási problémája. Majd azzal is szembesítette a külügyminisztert, hogy összesen 3600 menedékkérelmet kellett elbírálnia, idén pedig mindössze 300 menedékkérelmet adtak be. Szijjártó Péter szerint erre elfogultsággal vádolta a BBC-t.

Egész Európában tendencia, hogy egyre kevesebb migráns jön. 2015-ben még egymillióan érkeztek, tavaly a számuk már kétszázezret sem érte el. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén júniusig tengeri útvonalon eddig kevesebb mint 44 ezren érkeztek. A migránsok száma ezzel a 2015 előtti szintre esett, mégis belpolitikai okok miatt mostanra csúcsosodott ki az erről szóló vita az Európai Unióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!