2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Michel: Összehangolt ütemtervet kell készíteni a rendkívüli intézkedések feloldására

MTI

2020. április 22., szerda 08:03

Az Európai Unió tagországainak közösen, összehangolt ütemtervet kell készíteniük a koronavírus-járvány okán bevezetett rendkívüli intézkedések megszüntetésére, úgy hogy az csökkentse a gazdaságra és a társadalomra leselkedő negatív következményeket és áttételes hatásokat - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek írt levelében kedden.

 

Michel a koronavírus-járvány miatt videókonferencia keretében csütörtökre tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett azt írta, a járvány leküzdésére és az emberek egészségének védelme érdekében mindent meg kell tenni, ugyanakkor fel kell készülni a korlátozások fokozatos megszűntetésére is.

Egy erre szóló ütemtervnek egységes és hasznos keretet kell biztosítana úgy a válságra, mint az azt követő lépésekre irányuló együttes fellépéshez - írta.

Mint emlékeztetett, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére.

"Elfogadásával lendületet kell adnunk ennek a fontos kezdeményezésnek, és ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a mentőcsomag a lehető leghamarabb elérhetővé váljon a munkavállalók és vállalatok számára. Cél az, hogy az intézkedés június 1-től hatályba léphessen"

- fogalmazott.

Levelében az uniós tanács elnöke arra is javaslatot tett, hogy az Európai Unió hozza létre a szintén eurócsoport javasolta Európai Helyreállítási Alapot a recesszió utáni fellendülés elősegítésére. Az alapnak az Európa előtt álló kihívással arányosan megfelelő nagyságrendűnek kell lennie, valamint a járvány által leginkább érintett ágazatokra és földrajzi területekre kell irányulnia - tette hozzá Charles Michel.

MTI