2021. augusztus 6.,
péntek, Berta, Bettina napja

Michel: A migráció közös kihívást jelent az Európai Unió számára

MTI

2020. szeptember 15., kedd 16:59

A migráció közös kihívást jelent az Európai Unió számára, amelynek kezeléséből minden egyes tagállamnak ki kell vennie a részét - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban, miután Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel tárgyalt.

Charles Michel hangsúlyozta, hogy a bevándorlás nem csak a frontországok, hanem az egész EU számára kihívást jelent, ezért "határozott válaszintézkedésekre" van szükség. Hozzátette, keményen dolgoznak azon, hogy sikerüljön kompromisszumra jutni a közösség migrációs politikáját illetően.

Kiriákosz Micotákisz kiemelte: "ideje, hogy Európa támogatása szavak helyett tettekben, kézzelfogható szolidaritásként is megnyilvánuljon" a migráció, illetve a Törökországgal szembeni földközi-tengeri konfliktus ügyében.

Múlt héten leégett a 12 ezer embernek otthont adó moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén. Helyette a kormány egyelőre sátortábort alakított ki, és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust. Az ötezer férőhelyes ideiglenes táborba azonban eddig csak mintegy nyolcszázan költöztek át.

A görög miniszterelnök közölte, hogy új létesítményt építenek az EU támogatásával, amelyet szerinte közösen is kellene majd működtetni.

Német kormányzati források arról számoltak be kedden, hogy Berlin szolidaritása jeleként nagyjából 1500 embert tervez befogadni Leszboszról.

MTI