2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

„Mi életeket mentünk, a tengeren emberek vannak, nem migránsok”

Hír TV

2018. július 6., péntek 14:04

Embertelennek nevezte a máltai és az olasz kormány gyakorlatát egy segélyszervezet, amiért nem fogadnak már menekülthajókat. A felderítő repülőket sem engedik felszállni.

A spanyol parti őrség mentőhajója futott be Spanyolország legdélebbi települése, Tarifa kikötőjébe. A hajón 70 migráns, köztük 12 gyerek, akiket három különböző lélekvesztő gumicsónakról szedtek össze a legénység tagjai. 62-en szubszaharai Afrikából, nyolcan pedig Marokkóból érkeztek. Csak a múlt hétvégén közel 300 embert mentettek ki a Földközi-tengerből, többnyire a Gibraltári-szoros közelében lévő vizekről, de érkeznek ide mentőhajók jóval távolabbról is.

A spanyol Proactiva Open Arms nevű szervezet logójával ellátott hajó Barcelona kikötőjébe érkezett, miután a polgármester engedélyezte a kikötést. A hajót 60 migránssal a fedélzetén ugyanis nem engedte kikötni partjainál sem Olaszország, sem Málta.

„Mi életeket mentünk, nem migránsokat, a tengeren nincsenek migránsok. 200 ember halt meg, mióta el kellett hagynunk a mentési zónát. Málta kormánya nem engedélyezi, hogy a humanitárius mentést végző szervezetek hajói kifussanak a kikötőiből. Az olasz kormány be sem engedi a hajóinkat. Ezek a kormányok szembemennek a nemzetközi jog és az általuk aláírt hatályos nemzetközi szerződésekkel. A hajó végül megérkezett Barcelonába és átesett a megfelelő biztonsági átvizsgáláson, de mi vagyunk az egyetlenek, akiknek be kell tartani a törvényeket? Ki fogja ezekkel az országokkal betartatni a jogszabályokat, akik úgy viselkednek, mint verőemberek a diszkó előtt és eldöntik ki jöhet be a kikötőbe és ki nem? Nem az Európai Unióban vagyunk?” - kérdezte indulatosan a Proactiva Open Arms alapítója és vezetője, Oscar Camps egy sajtótájékoztatón.

A Mission Lifeline nevű másik hajót kedden állított meg a máltai parti őrség. Kapitánya Máltán beszélt arról, hogyan bánt velük a líbiai parti őrség.

„Megfenyegettek minket, főleg engem, hogy megölnek. Az egyik mellettünk elhajózó őrhajóval folytatott rádióbeszélgetésünkben konkrétan ez hangzik el tőlük: megöllek! Ez elgondolkodtató szerintem, hogy az uniós szervezetek olyan partnerekkel működnek együtt, akik uniós állampolgárokat gyilkossággal fenyegetnek - mondta a kapitány. Hozzátette azt is, hogy a líbiai őrhajókról minden hiányzik. Nincsenek mentőmellények, se orvosok a hajókon, szerinte még a saját mentőcsónakjaikat sem tudnák elindítani, nemhogy másokat kimenteni” – mondta a Mission Lifeline kapitánya.

Egy másik szervezet, a berlini központú See Watch hajóit sem engedik ki mentési akciókra, sőt a felderítő repülőjüket sem engedik felszállni, ami lehetővé tette, hogy a felborult csónakokat a lehető leggyorsabban felkutassák. A szervezet most levelet írt, egyenesen Heiko Maas német külügyminiszterhez. Ebben azt írják, hogy június 19-e és július 4-e között 483 ember veszett a Földközi-tengerbe. Szerintük embertelen és elfogadhatatlan módszer, hogy a máltai és olasz kormány nem fogad hajókat, ezzel a biztos halálra ítélve embereket, akiknek a pusztulása majd eltántoríthat másokat az elindulástól. A minisztertől azt követelik, hogy zárt német táborok helyett inkább biztosítsanak legális menekültútvonalakat és egy működő mentési rendszert a Földközi-tengeren, ahol csak idén már 1400-an vesztek a hullámok közé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!