2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Mexikó lezárja határait az illegális bevándorlók előtt

Hír TV

2019. június 12., szerda 12:01

Szinte teljesen leállhat a Mexikón át az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlás. A két ország közötti egyezmény értelmében a mexikóiak megerősítik déli határuk védelmét. És ha kell, egyeztetnek a migránsok által tranzitországnak használt államokkal is.

A Fehér ház kertjében lobogtatta meg Donald Trump a sajtó képviselői előtt az amerikai-mexikói szerződést. A dokumentum előzte meg a két ország közötti vámháborút, amit az amerikai elnök azért akart indítani, mert tavaly óta egymás után indultak a migránskaravánok Közép-Amerikából Mexikón át az amerikai határhoz.

Az írásból kiderül, hogy Mexikó biztonságos ország, ezért a menedékkérelmeket ott kell intézni, nem lehet az amerikai hatóságoknak benyújtani.

Az enélkül is tudható, hogy az amerikai-mexikói megállapodás értelmében újabb mexikói csapatok indultak a guatemalai határra. A nemzeti gárda 6 ezer tagját vezényelték át a térségbe. A katonai jelenlétet azután erősítik meg a latin-amerikai ország déli határán, hogy Mexikó azt is vállalta, hogy az Egyesült Államokkal közösen szab gátat a hónapok óta tartó migráns válságnak.

Egyelőre azonban még érkeznek illegális bevándorlók a Suchiate folyón át Guatemalából Mexikóba. Többségüket elfogják és visszatoloncolják. Ha teljesen lezárják ezt az útvonalat, a migránsok csak a sokkal veszélyesebb, hatalmas erdőségekkel borított vidékeken át próbálkozhatnak majd.

A mexikói kormány másfél hónapon belül el akarja érni, hogy az illegális bevándorlók száma jelentősen lecsökkenjen.

Az amerikai hatóságok a mexikói határ teljes lezárását várják az illegális bevándorlók előtt, de ez a mexikói külügyminiszter szerint szinte lehetetlen feladat. Szükség esetén viszont tárgyalásokat kezdenek a tranzitországnak számító Guatemala, Panama és Brazília kormányával.

Hír TV