2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Metrók elleni merényletek nyomaira bukkantak

Fokozott rendőri készültséget vezettek be New Yorkban, miután a metró elleni merényletről értesítette az amerikaiakat az iraki kormányfő. A hatóságok vizsgálják az információkat. Közben Londonban sokan az utcán tiltakoztak az ellen, hogy Nagy-Britannia részt vegyen az Iszlám Állam fegyveresei elleni hadműveletekben. A brit parlament pénteken dönt a kérdésről. Közben az Egyesült Államok és arab szövetségesei ismét légi támadásokat hajtottak végre a szélsőséges szunnita fegyveres szervezet ellen Szíriában. Kedd óta a koalíciós erők szíriai légi hadműveleteiben 140 dzsihadista és tizenhárom civil vesztette életét megfigyelők szerint.

Francia vadászgépek indultak bevetésre Irakba. A pilóták egy Faludzsa melletti hangárt semmisítettek meg. Az épületet, értesüléseik szerint az Iszlám Állam fegyveresei használták fegyverraktárként. Eddig. Ezzel egy időben a szövetséges amerikai vadászgépek a szomszédos Szíriában támadták a dzsihadisták állásait.

Londonban viszont az ellen tüntetnek, hogy a szigetország részt vegyen a hadműveletekben. „Az embereknek tenniük kell valamit. Nem értek egyet a katonai akcióval. Ártatlan civileket ölnek meg, úgy, ahogy Gázában is, gyerekeket ölnek meg, az infrastruktúrát, kórházakat, iskolákat pusztítanak el. Az nem segít senkin. Csak egy újabb generáció születik, amelyik utálja a nyugatot. Ez az igazat megvallva, nagyon veszélyes” – mondta egy résztvevő.

A brit parlament pénteken dönt arról, hogy a hadsereg ismét harci gépeket küldjön a közel-keleti országokba. Ha a törvényhozás felhatalmazást ad, akkor Franciaország után Nagy-Britannia a második európai ország, amelyik részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai akcióban.

A szélsőséges harcosok azonban nemcsak Irakban és Szíriában jelentenek fenyegetést. Csütörtökön az iraki elnök New Yorkban az ENSZ-székházában azt közölte, országa titkosszolgálata egy amerikai és francia metróhálózat ellen készülő merénylet nyomaira bukkant. Több személyt őrizetbe is vettek. Az amerikai hatóságoknak viszont nincs tudomásuk egy készülő terrortámadásról.

– A kapott információt a New York-i rendőrség még nem igazolta. Amíg több részletet nem tudunk erről, felkészülünk a fenyegetésre. Bizonyos helyeken megnöveljük a biztonsági készültséget, de amíg nincs valami biztos, nem tudunk több erőforrást mozgósítani – közölte Bill de Blasio. A nagyváros polgármestere a bejelentésre azt válaszolta, kivizsgálják az értesüléseket.

Több nyugati ország, köztük, Nagy-Britannia, Hollandia és Belgium is attól tart, hogy a Szíriát és Irakot megjárt radikális iszlamisták már visszatértek a térségből és merényletre készülnek. A brit hatóságok csütörtökön 9 személyt vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint merényletre készültek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!