2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Merkelék a kisebbik rosszat választják

Hír TV

2017. november 27., hétfő 17:21, frissítve: hétfő 17:58

Mégis a Szociáldemokrata Párttal kezdene koalíciós tárgyalásokat az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió. Ezt maga a kancellár jelentette be, miután a Szabaddemokrata Párttal és a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások zátonyra futottak.

A kisebbik rossz megoldást választotta Angela Merkel. Miután a koalíciós tárgyalásokra elsőként felkért zöldekkel és szabaddemokratákkal nem sikerült megállapodni, második körben következnek a szociáldemokraták.

A cél a kisebbségi kormányzás elkerülése, illetve annak megelőzése, hogy újabb, előre hozott választást tartsanak. Ebben a két esetben akár a kormányozhatatlanságig is sodródhatna Németország, és ennek a veszélynek az elkerülése nemzeti és európai érdek is egyben.

„Úgy érezzük, olyan korszakot élünk meg, amikor is a világban felfordulás van. Európának egy erős Németországra van szüksége, ezért kívánatos, hogy az ügyvivő kormány után minél hamarabb igazi kormány alakuljon” – mondta Merkel.

A fekete-vörös koalíció folytatása ellen az szól, hogy a nagykoalíció mindkét pártját büntették a választók. Angela Merkelék 8,5 százalékkal, míg Martin Schultzék több mint 5 százalékkal kaptak kevesebb voksot, mint 2013-ban. A közös kormányzás alatt a két párt elvesztette saját arculatát, és a választók egyre inkább mint a hatalom pártjára kezdtek tekinteni rájuk, amit a bevándorlásellenes és elitellenes Alternatíva Németországért Párt Bundestagba jutása is jelez.

Martin Schultz szociáldemokrata kancellárjelölt a választás éjszakáján még kizárta a nagykoalíció folytatást, amennyiben Merkel a posztján maradt, de miután a pártvezetés fellázadt ellene, visszatáncolt korábbi kijelentésétől. A múlt héten a pár ifjúsági szervezetének Saar-vidéki találkozóján úgy fogalmazott: a nagykoalíció ügyében még minden kérdés nyitva van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!