2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Külföld

Merkel: nem ismétlődik meg a 2015-ös migrációs válság Európában

A német kancellár szerint nem ismétlődik meg a 2015-ös migrációs válság Európában. Angela Merkel afrikai körútjának ghánai állomásán azt mondta: az uniós tagállamoknak foglalkozniuk kell a menekültkérdéssel és gazdasági segítséget ígért Ghánának. Nigériában pedig azt mondta: helyben kell megteremteni a lehetőségeket a nigériai fiataloknak a boldogulásra és ezzel az illegális migráció is csökkenni fog.

  • Merkel: nem ismétlődik meg a 2015-ös migrációs válság Európában

Egy csokor virággal várta egy ghánai kisgyerek Angela Merkelt az accrai repülőtéren. A német kancellár a több mint 28 milliós nyugat-afrikai államban folytatta körútját a fekete kontinensen. Merkel azt ígérte, nem ismétlődik meg a 3 évvel ezelőtti migrációs válság, nem lesznek megint zsúfolt menekülttáborok Európa határain. Szerinte ennek érdekében javítani kell a helyiek életkörülményein, és olyan gazdasági környezetet kell teremteni, hogy az ott élők ne vágjanak neki a veszélyes útnak Európába. Merkel hozzátette, segítenek Ghánának a gazdasági reformok végrehajtásában, az energiaszektor és az infrastruktúra fejlesztésében. Szerinte a befektetések hozzájárulhatnak a térség stabilizálásához.

„Ghána élen jár az afrikai gazdasági fejlődésben. Ezért az elnök és én azt mondhatjuk, Németországnak és Ghánának közösek az értékei és alapelvei” – fogalmazott Merkel.

Az afrikai állam vezetője közölte a ghánai hatóságok együttműködnek a német kollégáikkal az illegális migráció megállítása és a térségben tevékenykedő iszlamista felkelők megfékezése érdekében.

„Képesnek kell lennünk arra, hogy kezeljük ezeknek a felkeléseknek a kiváltó okait. Ez az üzletek gazdasági növekedését, a fiatalok oktatását, az ismeretek elsajátítását jelenti és a lehetőségek megteremtését. Ezáltal az emberek pozitívabban állnak az élethez, ahelyett, hogy bombákat dobálnának, embereket nyomorítanának és ölnének meg” – jelentette ki Nana Akufo-Addo.

Ez már Abudja, Nigéria fővárosa, Angela Merkel afrikai körútjának utolsó helyszíne. A német kancellár hasonlóan a többi két állomáshoz, itt az illegális migráció elleni harcról beszélt. Szerinte a fiatal nigériaiaknak meg kell teremteni a gazdasági lehetőséget arra, hogy otthon maradjanak.

„Az elnök jelezte, hogy a nigériai lakosság hatvan százaléka 30 éven aluli. Tehát ez egy fiatal ország sok ambícióval. Egyetértettünk abban, hogy az embercsempészet, a bűnözés, az illegális migráció ellen csak úgy védekezhetünk, ha közben a fiataloknak gazdasági lehetőségeket nyújtunk” – mondta Merkel.

A nigériai elnök szerint kormánya ellenzi az illegális elvándorlást. „Ellenzem, hogy polgártársaim és polgártársnőim illegálisan találják meg boldogulásukat egy másik országban. De úgy hiszem, hogy önök tudják, hogy az ECOWAS eljárás magában foglalja az emberek, termékek és szolgáltatások vándorlását. Azoknak, akik Európába mennek, mi nem egy olyan kormányzat vagyunk, aki beleegyezik abba, hogy szembeszálljanak Szaharával és a Földközi tengerrel, de ők úgy érzik, hogy máshol zöldebb a fű. Függetlenül attól, hogy készek-e rá vagy sem, mi nem támogatunk semmiféle illegális és fegyelmezetlen dolgot” – húzta alá Muhammadu Buhari.

Németországban jelenleg 8600 olyan nigériai tartózkodik, aki nem kapta meg a menekültstátuszt és köteles elhagyni az országot és húszezer olyan, akik még a menekültstátuszi eljárás alatt állnak. Németország és Nigéria még nem tudott megállapodni arról, hogy az afrikai ország hogyan és mi módon fogadja vissza kiutasított polgárait.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!