2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Merkel kizárta az együttműködést a populista pártokkal

Kizárt, hogy az EP-választások után az Európai Néppárt együttműködne jobboldali populista pártokkal - közölte a német kancellár háromnapos nyugat-afrikai körútjának utolsó állomásán. Angela Merkel Nigerben arról beszélt, hogy közös kell megállítani a szabályozatlan migrációt az afrikai államokkal. Mint mondta: az embereknek reményt kell adni, hogy ne vándoroljanak el hazájukból Európába.

  • Merkel kizárta az együttműködést a populista pártokkal

Burkina Fasóban kezdte a német kancellár 3 napos nyugat-afrikai körútját. Angela Merkelt a fővárosban, katonai tiszteletadással fogadta az ország elnöke. A vezető beszédében kiemelte: Berlin támogatja a térség államait az iszlamista terrorizmus elleni harcban.

„10 millió eurós támogatást ajánl fel Németország a régió rendfenntartó testületeinek bővítésére, felszereltségük javítására, valamint egy német katonai tanácsadó misszióra további 7-10 millió eurót szánunk. „ - jelentette be a német kancellár.

Burkina Fasó elnöke leszögezte: Európának ki kell alakítania egy közös koncepciót a líbiai válság megoldására.  Merkel tárgyalóasztalhoz ült a G5-Száhel csoport öt tagállamának államfőivel is. A vezetők országaik terrorellenes alakulatainak együttműködéséről egyeztettek.

A kancellár ezután tovább utazott Maliba, ahol felkereste az ott szolgáló német katonákat, majd Nigerbe látogatott. A nigeri elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón szóba került a magyar kormánypárt és a közelgő EP választás is.

„Először is felfüggesztettük a Fidesz tagságát az Európai Néppárton belül, másrészről én teljes mértékben támogatom a Néppárt csúcsjelöltjének azon nyilatkozatait, amelyekben kizárja az együttműködést a jobboldali populista pártokkal az Ep választások után „- közölte Merkel.

A májusi EP választások mellett a szabályozatlan bevándorlás kérdéséről is tárgyaltak. Angela Merkel leszögezte: nagyon fontos az együttműködés a gócpontnak számító Nigerrel.

Két és fél évvel ezelőtt indítottuk el az első beruházásokat, hogy Niger fel tudja venni a harcot illegális migrációval szemben. Az emberkereskedők ellen csak úgy tudunk sikeresen fellépni, ha növeljük a munkahelyek számát az afrikai országokban. Reményt kell adnunk az embereknek a térségben - mondta Merkel.

Az Európai Unió és Németország kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-afrikai helyzet javításának, mivel a térségben zajló konfliktusok és a szegénység fő mozgatórugói az Európába irányuló migrációnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!