2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Merkel két tűz között

Hír TV

2018. június 26., kedd 15:33, frissítve: kedd 18:35

Ma este tárgyal a német kancellár a bevándorlási reformtervekről a bajor keresztényszociálisokkal és az ellenzéki szociáldemokratákkal. A kormányszövetségben résztvevő CSU belügyminisztere korábban azt javasolta, hogy a rendőröknek legyen joguk megakadályozni a papírok nélküli migránsok beutazását az országba, de ez Merkel szerint határzárat jelentene és ezt nem támogatja. Ha Merkel nem tud kiegyezni a reformokról, felbomolhat a CDU–CSU kormánykoalíció.

Kiemelt figyelem jutott a spanyol kormányfőnek Berlinben. Angela Merkelnek szüksége van szövetségesekre, hogy kicsikarjon egy európai kompromisszumot. Pedro Sanchez támogatása pedig értékes lehet a brüsszeli tárgyalási menetekben. A kancellár ugyanakkor nem vár áttörést a csütörtöki találkozón.

„Időre van még szükség és épp ezért szeretnék tárgyalni azokkal az országokkal, amelyek a migrációs politika minden aspektusát képesek figyelembe venni. A spanyol kollégámmal is a különböző szempontokat vettük végig, és ebben a szellemben szeretnék a következő napokban is dolgozni” – mondta Merkel.

A német kancellárnak ugyanakkor belpolitikai dilemmái is vannak, mert a koalíciós partnere azzal fenyegeti, hogyha nincs közös európai megoldás, akkor a belügyminiszter július 1-től bevezeti a határ ellenőrzést. Ez pedig vészes láncreakciókat indíthat el Európában. Angela Merkel ma közös frakcióülésen igyekszik puhítani a koalíciós társ álláspontját, közben pedig Donald Tusk-al az Európai Tanács elnökével is egyeztet. A kancellárt mindenesetre pártja teljes mellszélességgel támogatja.

„A pártban egységes álláspont van arról, hogy találjunk egy konszenzusos megoldást, amiben figyelembe vesszük az európai szomszédainkat is és persze fontos szem előtt tartani a CDU–CSU egységét. is” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára.

Koalíciós szakítás akkor következhet be, ha a belügyminiszter a kancellár jóváhagyása nélkül bevezeti a határ ellenőrzést. A CSU-nak azért fontos keménykezűnek mutatkozni, mert könnyen elvesztheti az abszolút többségét az októberi bajorországi tartományi választáson.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!