2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Merkel: Európát súlyos bajok gyötrik

Az orosz kapcsolatok mellett állt ki a német kancellár a Müncheni Nemzetközi Biztonságpolitikai konferencián. Angela Merkel hangsúlyozta, küzdenünk kell Európáért és a multilateralizmusért. A bajor fővárosban tartott háromnapos eseményen számos állam- és kormányfő, köztük az amerikai alelnök, és az orosz, valamint az iráni külügyminiszter is részt vesz. A politikusok a globális biztonságpolitikai kihívásokról tárgyalnak.

  • Merkel: Európát súlyos bajok gyötrik

Európát súlyos bajok gyötrik, harcolni kell érte – jelentette ki Angela Merkel a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. A német kancellár szerint küzdeni kell mindazokkal, akik a multilateralizmussal szembemenve úgy vélik, hogy a problémákat otthon és másokkal szemben kell megvédeni. Bírálta Oroszország hibrid hadviselését is az európai országokban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Nyugat nem zárkózhat el Moszkvától és a földgázellátásban is támaszkodni kell az orosz forrásokra, akkor is, ha a földgázvezeték építését az amerikai kormányzat bírálja.

„Egy orosz gázmolekula orosz gázmolekula marad akkor is, ha Ukrajnán keresztül érkezik és akkor is, ha a Balti-tenger alatt. Senki nem akar egyedül Oroszországtól függeni. Nem értem tehát, miért annyira rossz, hogy Oroszország továbbra is a partnerünk marad. Tényleg azt akarjuk, hogy Oroszország Kínától függjön? Nem gondolom, hogy ez lenne Európa érdeke” – mondta a német kancellár.

Angela Merkel több további kérdésben is a Fehér Házzal szemben foglalt állást, felszólalt a német–orosz kereskedelmi és egyéb kapcsolatok mellett. A konferencián résztvevő Mike Pence, amerikai alelnök minderre úgy reagált, Amerika nem védheti meg a Nyugatot, ha szövetségesei függő helyzetbe kerülnek a Kelettel. Pence felszólította az európai vezetőket, hogy követve az USA példáját, mondják fel az iráni atomprogramról kötött 2015-ös szerződést, mert véleménye szerint Teherán egy új holokausztra készül.

„Eljött a tettek ideje. Eljött az ideje annak, hogy európai partnereink hagyjanak fel az amerikai szankciók aláásásával, amelyek ez ellen a gyilkos, forradalmi kormány ellen irányulnak. Eljött az ideje annak, hogy az európai partnereink vonuljanak ki az iráni nukleáris egyezményből” – mondta az alelnök.

Nem az iráni atomegyezmény volt az egyetlen azonban, amit az Egyesült Államok felmondott. Az amerikai külügyminiszter február elsején jelentette be, hogy megkezdi kivonulását az 1987-ben kötött amerikai–orosz INF szerződésből, arra hivatkozva, hogy Moszkva évek óta megszegi az egyezményt. A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközök leszereléséről szóló megállapodás fontos lépést jelentett a hidegháború lezárásához, annak felmondásával sokak szerint újabb fegyverkezési verseny kezdődhet a nagyhatalmak között.

„Putyin elnök többször is jelezte, hogy kész tárgyalni a szerződés kiterjesztéséről. Párbeszédet kezdeményeztünk az Egyesült Államokkal, ám eddig nem kaptunk semmilyen jelentős ajánlatot konzultációról, de tovább fogunk próbálkozni” – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia péntektől vasárnapig tart, témái között szerepel a többi között az Európai Unió és a transzatlanti kapcsolatrendszer jövője, Kína felemelkedése a világhatalmak közé, a szíriai és afganisztáni polgárháború, Irán helyzete és az ukrán válság. Az eseményen több mint 35 állam-, illetve kormányfő, valamint további közel hatszáz politikai, katonai, gazdasági vezető, szakértő és civil aktivista képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!