2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Merkel engedhet, hogy mielőbb pont kerüljön az alkudozás végére

Hír TV

2017. december 12., kedd 17:11, frissítve: kedd 18:16

Szerdán kezdődik a nagykoalíciós tárgyalás Németországban. A jobb- és baloldal korábban a menekültpolitikában és a nyugdíjrendszer átalakításában is ellentmondott egymásnak, Angela Merkel viszont most minél hamarabb kormányt akar alakítani, ezért kedvezményeket adhat a szociáldemokratáknak.

A karácsonyfa után a karácsonyi kívánságlista is összeállt a német kormánypártnál. Angela Merkel kancellár úgy zárná le a hónapok óta tartó koalíciós alkudozást, hogy elkerülné az új választást. Ehhez folytatni kell a nagykoalíciót a szociáldemokratákkal.

„Biztos vagyok benne, hogy sikeresek leszünk, ezért támogatom a tárgyalások gyors megindítását. Egy stabil kormány létrehozása kell ahhoz, hogy Franciaországgal és az európai partnereinkkel együtt tudjunk működni. Ez történelmi jelentőségű lépés, nem túlzás azt mondani, hogy az egész világ arra vár, hogy lépjünk” – mondta Merkel.

A szociáldemokraták elnöke a múlt héten ahhoz kötötte a részvételt a kormányban, hogy a következő években a berlini vezetés az Európai Egyesült Államok létrehozásán kezdjen dolgozni. Erre Merkel és a francia elnök, Emmanuel Macron is nyitott. Az egészségbiztosítási és a nyugdíjrendszer átalakításában, valamint a bevándorláspolitika ügyében a német jobb- és baloldal egyelőre nem ért egyet.

Szerdán találkozik először az SPD és a CDU vezetése, hogy megkezdjék a koalíciós tárgyalás előkészítését, de nagy sajtónyilvánosságra nem lehet számítani, számolt be Diseri Dóra, a Hír Televízió berlini tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!