2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Menekültügyi kompromisszummal állt elő Bulgária

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 18:59, frissítve: vasárnap 19:41

A kötelező menekültkvóta eltörlését javasolja az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária. Helyette az önkéntes befogadást ösztönöznék, és jóval több pénzt adnának a frontvonalban lévő országoknak: Olaszországnak, Görögországnak és Spanyolországnak. A kötelező kvótát a bolgárok olyan válságok idejére tartogatnák, mint amilyen a 2015-ös migrációs hullám volt.

Dobszó, ének és tánc egy mentőhajón a Földközi-tengeren. Az afrikai migránsok egy újszülöttet ünnepeltek. Idén ő az első csecsemő, aki mentőhajón született. A segélyszervezetek az olasz partiőrséggel együttműködve az elmúlt három napban csaknem kétezer menekültet, vagy bevándorlót mentettek ki a tengerből.

Összességében azonban kevesebben próbálkoznak az olasz partok elérésével, mint tavaly. 2017-ben több, mint százezren érkeztek Afrikából, míg idén tízezren. A formálódó olasz kormánykoalíció több százezer migránst toloncolna ki az országból. 

A Balkán felől is kevesebb migráns érkezik. 2016-ban több, mint 170 ezren jöttek, tavaly már csak 30 ezren, idén pedig 12 ezren. Az Európai Bizottság kvótarendszer szerint osztaná szét a frontországokban, vagyis Olaszországban és Görögországban rekedt migránsokat, amit több tagállam ellenez, élükön az Orbán-kormánnyal.

Az Unió soros elnökségét ellátó Bulgária kompromisszumos javaslattal állt elő. A menekülteket csak akkor osztanák szét automatikusan az uniós tagországok között, ha a 2015-öshöz hasonló áradat érkezik a kontinensre. Egyéb esetekben önkéntessé tennék a befogadást, miközben fokozott támogatást adnának a frontországoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!