2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Menekültügyi egyezséget kötött az ENSZ és Izrael

Hír TV

2018. április 2., hétfő 21:40, frissítve: hétfő 22:38

Kitoloncolás helyett Nyugatra küld több mint 16 ezer menedékkérőt Izrael – ebben állapodott meg a zsidó állam az ENSZ menekültügyi szervezetével. A migránsokat többek közt Kanadába, Németországba és Olaszországba telepítik át. Cserébe Izrael vállalta, hogy ugyanennyi menedékkérőnek ideiglenes tartózkodási engedélyt ad. Jelenleg több mint 40 ezer szudáni és eritreai menedékért folyamodó él Izraelben.

Mégsem toloncolják ki a zsidó államból a Fekete-Afrikából érkezett migránsokat – ebben egyezett meg az izraeli kormány és az ENSZ menekültügyi szervezete. Izrael vállalta, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt ad 16 ezer menedékkérőnek, ha cserébe a nyugati országok ugyanennyi menekültet átvesznek tőlük. Ezeket többek közt Németország, Olaszország és Kanada fogadja majd be. Az egyezséget öt év alatt hajtják végre.

„Ez egy jó megállapodás. Nagyon örülök, hogy sikerült megegyeznünk az ENSZ menekültügyi főbiztosával. Úgy tudjuk megoldani ezt a problémát, hogy az Izrael állam érdekét szolgálja, és megoldást jelent Dél-Tel-Aviv, más térségek, valamint az Izraelbe érkezett emberek számára” – jelentette ki Benjamin Netanjahu kormányfő.

A kitoloncolások vasárnap kezdődtek volna. Az izraeli kormány az általa biztonságosnak tartott országokba, Ruandába és Ugandába küldte volna vissza a menedékkérőket. Még 3500 dollárt, azaz mintegy 900 ezer forintot is felajánlott nekik, ha önként távoznak.

Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban megvétózta a tervet, és az ENSZ, valamint több izraeli jogvédő csoport is tiltakozott. Izrael korábban már többször toloncolt ki menedékkérőket. Akik nem fogadták el, azok egy részét börtönbe zárta.

A zsidó államban több mint 40 ezer fekete-afrikai él, nagy részük fegyveres konfliktusok sújtotta államokból, Szudánból és Eritreából érkezett. Az izraeli kormány menedékkérelmüket eddig általában elutasította arra hivatkozva, hogy valójában gazdasági migránsokról van szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!