2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Enyhült a németekre nehezedő migrációs nyomás

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 10:34, frissítve: vasárnap 12:25

Tovább csökkent a Németországba érkező menekültek száma, a berlini kabinet idén 200 ezernél kevesebb menedékkérővel számol. Tavaly ez a szám 280 ezer, 2015-ben 890 ezer volt. Közben több francia és olasz nagyvárosban demonstrációkkal hívták fel a figyelmet a migrációs válság következményeire és a menekültek körülményeire.

Több mint 150 afrikai migránst mentettek ki a Földközi-tengerből szombaton a líbiai partok közelében. A műveletet az olasz haditengerészet és egy civil mentőcsapat hajói hajtották végre. A csónakokban hánykolódó menekültek negyede gyerek. Az olasz hatóságok és a hadsereg élen jár abban az európai uniós programban, amely a líbiai hatóságok munkáját segíti, hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb méreteket öltő embercsempészetet a térségben. Az elmúlt négy évben 600 ezren keltek át a Földközi-tengeren Észak-Afrika felől, az idén Olaszországba több mint 100 ezren érkeztek.

„Az út hosszú és fárasztó. Elindultunk Guineából, átmentünk Maliba. Maliból Algériába. Algéria után mentünk Líbiába, hogy ott felszálljunk egy hajóra. Líbiában találtuk magunkat a legnehezebb helyzetben, mert az utunk közepén megkínoztak minket, be is börtönöztek. Én két hónapig voltam börtönben” – mesélte egy guineai menekült.

A menekültek útja azonban sokszor nem ér véget az olaszországi menekülttáborokban. Sokan folytatják útjukat Franciaország és Németország felé gyakran életveszélyes körülmények között. A francia Riviérán, az olasz–francia határ környékén lakók azért tüntettek, hogy a hatóságok tegyék lehetővé a határ legális átlépését.

„Tudjuk, hogy milyen hatást gyakorol a hosszú út rájuk. Számításaink szerint körülbelül 20 ember tűnt el: vagy megfulladtak Ventimigliánál, vagy elütötte őket egy teherautó vagy egy vonat az alagútban, vagy felmásztak egy vonatra, annak elektromos berendezései mellett rejtőztek el, és megégtek… Ezért vagyunk ma itt” – mondta Rene Dahon, tüntetés egyik szervezője.

Hétfőn, december 18-án van a migránsok világnapja, ennek alkalmából tüntetést tartottak Olaszország és Franciaország több városában is, hogy felhívják a figyelmet a migráció hatásaira és a menekültek körülményeire.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!