2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Menekülnek az emberek, egyre több az áldozat

Hír TV

2018. január 10., szerda 07:43, frissítve: szerda 10:32

Emelkedik a dél-kaliforniai esőzések, áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Eddig ezreknek kellett elhagynia otthonát, a hatóságok szerint már 13 halálos áldozata van a Los Angelestől északra pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharoknak.

A heves esőzések hatására áradások alakultak ki Dél-Kaliforniában – ahol néhány héttel ezelőtt még olthatatlan bozóttüzek égtek, most sárlavina zúdul a mélybe. A sárlavina által okozott fenyegetés miatt hétezer embernek el kellett hagynia otthonát, 23 ezernek pedig javasolták az elköltözést.

Amit most látunk, az az, amire a továbbiakban is számítunk. Sokan azt hiszik, hogy a sár és a törmelék csak akkor mozog, amikor az eső esik. Ez nem szükségszerűen igaz. Amikor a talaj telítetté válik, akkor mozdulni kezd. Olyan, mint amikor homokvárat építünk a parton: a homok telítődik vízzel, megindul, és ezt lehet mögöttem is látni - mondta Jaime Moore, századparancsnok.

Sárlavina folyik végig Burbank utcáin is. A sár köveket szállít magával. Autókat temetett maga alá és áttört egy terelőgátat is, amit arra építettek, hogy megszűrje a törmeléket a vízből. Egy férfi éppen a lefolyót tisztította montecitói otthonában, amikor a sárlavina elérte, és a házába tört. A tetőről mentették ki a családot a tűzoltók. Amikor már biztonságba kerültek, a férfi egy gyerek sírását hallotta.

Később már aggódtunk a szomszéd háza miatt, és átmentünk megnézni, minden rendben van-e. Akkor hallottam egy kisgyerek sírását. Leástunk a sárban, és találtunk egy babát. Nem tudom, hogy került oda. Kihúztuk, és a sarat kiszedtük a szájából. Remélem, jól van. Azonnal kórházba vitték… de akkor is egy baba volt a sár és a kövek alatt… Örülök, hogy kiszedtük. És ki tudja, mi lehet még ott – mondta egy montecitói lakos, Berkeley Johnson.

A hatóságok tucatnyi halálos áldozatot találtak eddig.

Azt reméljük, hogy a halálos áldozatok száma nem fog növekedni, ahogy folytatjuk az eltűnt emberek keresését – tájékoztatott Bill Brown, Santa Barbara megye seriffje.

A keresést azonban nehezítik a körülmények.

Nagyon nehéz megközelítenünk az érintett környékeket, hogy segítsünk az embereknek. Az egyetlen, amivel le tudnám írni önöknek, hogy néz ki a környék: mint egy első világháborús csatatér – folytatta a seriff.

A halálos áldozatok száma már meghaladta a 2005 januárjában történt sárlavina áldozatainak számát. Akkor 10 ember vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!