2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Mélyül a gazdasági válság Iránban

Tovább mélyül a válság az olajexportot sújtó szankciók alatt görnyedező iráni gazdaságban, és a devizatartalékok értéke 73 milliárd dollárra csökkenhet március végére a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) becslése szerint.

  • Mélyül a gazdasági válság Iránban

A washingtoni székhelyű, globális pénzügyi szolgáltatói szövetség elemzői a héten közzétett jelentésükben arra figyelmeztettek, hogy a március 20-án befejeződő folyó pénzügyi évben 7,2 százalékkal csökkenhet Irán hazai összterméke (GDP), jóval meghaladva a 2018/19-es pénzügyi évben mért 4,6 százalékos visszaesést.

Irán kőolaj és kondenzátum exportja a 2018 májusában mért csúcsszintről, napi 2,8 millió hordóról 400 ezer hordóra csökkent a tavalyi év végére az iráni olajiparra 2018 novemberében kivetett, majd hat hónap múlva tovább szigorított amerikai büntetőintézkedések következtében.

Az IIF álláspontja szerint két év súlyos recessziója után középtávon nyomott marad a növekedés, a munkanélküliségi ráta 20 százalék fölé emelkedhet, a devizatartalékok összege pedig 20 milliárd dollárra süllyedhet 2023 márciusára, ha az Egyesült Államok fenntartja a szankciókat.

Ha a washingtoni kormányzat feloldja a szankciókat, az iráni gazdaság éves növekedési üteme meghaladhatja a 6 százalékot, a tartalékok 143 milliárd dollárra emelkedhetnek, a nominális GDP pedig megduplázódhat, elérheti a 639 milliárd dollárt 2024 márciusára.

Elemzők szerint valószínűtlen, hogy a következő hónapokban megváltozik az Egyesült Államok politikája, miszerint összehangolt szankciókkal kemény gazdasági és politikai csapást mér Iránra. Donald Trump elnökkel, aki novemberben ismét megnyerheti a választást, és akár 2024 végéig is hivatalban maradhat, távolinak tűnik a lehetőség egy tartós amerikai-iráni megállapodásra.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Iránban 31 százalékos lesz az infláció idén. A szénhidrogén-bevételek mintegy 70 százalékos visszaesése mellett Irán költségvetési hiánya a GDP 2 százalékára rúghat a 2020-21-es pénzügyi évben, dacára annak, hogy emelték az adókat és csökkentették az üzemanyagok és az elektromos áram szubvencióját.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!