2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megvonnák Magyarország EU-s szavazati jogát

2017. október 11., szerda 20:11, frissítve: csütörtök 11:22

Jövő év szeptemberében szavaz az Európai Parlament arról, hogy javasolja-e a tagállamoknak Magyarországgal szemben azt az eljárást, amely végső soron a szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethet. Az Európai Unióban ez az eljárás még csak az alapszerződésben létezett, a gyakorlatban az Orbán-kormány kapcsán jutott el először ebbe a szakaszba az eljárás.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének romlása miatt az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján az európai parlamenti képviselők májusban arra utasították az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról. A bizottságban kedden és szerdán véglegesítették az eljárás menetrendjét. Eszerint a jelentés jövő év márciusáig készül el, a bizottság júniusban, az Európai Parlament szeptemberben szavaz majd. Ha a képviselők kétharmada igennel voksol, akkor kerül az ügy a tagállamokat tömörítő tanács elé. Ez a testület dönt akkor, ha egy tagállam esetében fennáll az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata, és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállamnak a helyzet javítására.

Magyarország kapcsán még az idén közmeghallgatást tartanak az Európai Parlamentben. Judith Sargentini, a jelentésért felelős zöldpárti holland politikus azt mondta, mindent megtesz azért, hogy a következtetések levonását átlátható és alapos vizsgálódás előzze meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!