2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megtámadja a közigazgatási bíróságon a prefektus az úzvölgyi temető lezárását

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott erről szerdán. Mint pontosította: a déli órákban iktatják a bírósági keresetet, ami automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát.

  • Megtámadja a közigazgatási bíróságon a prefektus az úzvölgyi temető lezárását

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott erről szerdán. Mint pontosította: a déli órákban iktatják a bírósági keresetet, ami automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát.

A prefektus szerint a kormányhivatal jogászai szigorúan jogi vizsgálatnak vetették alá a szentmártoni határozatot, és nem egyéb szempontok szerint mérlegeltek.

"A határozat sérti az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot" - idézte az Agerpres a prefektust, aki szerint a jogalkotás technikáját szabályozó 2000/24-es törvényt is megsértette Csíkszentmárton a határozat meghozatalakor.

A prefektus bejelentésével egy időben Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke lánccal és lakatokkal lezárta a katonatemető kapuját, és kifüggesztette a temető harmincnapos bezárásáról szóló önkormányzati határozatot.

A zárásról készített kisfilmet az egyik közösségi portálon mutatták be. Amint Borboly Csaba közölte: három lakattal kapcsolták össze a láncszemeket: az egyik lakat kulcsát Gergely András polgármester, a másikét Tamás József római katolikus segédpüspök, a harmadikét a temetőben történt beavatkozást nyilvánosságra hozó Székely Virtus hagyományőrző egyesület fogja megkapni.

Hozzátette: akkor lehet majd kinyitni a temetőt, amikor mindhárom fél leveszi a lakatját. Borboly Csaba azt is közölte: kérésükre újabb és újabb román állami hivatalok állapították meg, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala törvénytelenül járt el. Beadványuk nyomán a közbeszerzési hatóság is megállapította a törvénytelenséget, és a Bákó megyei kataszteri hivatal is elismerte, hogy tisztázatlan a terület hovatartozása. Borboly Csaba hozzátette: ragaszkodnak a törvényesség helyreállításához.

A csíkszentmártoni önkormányzat május 23-i rendkívüli ülésén hozott határozatot arról, hogy harminc napra bezárja a temetőt, melybe csak a karbantartási munkálatokat végzők belépését engedélyezi. A határozat szerdától lépett volna hatályba.

Korábban nyilvánosságra került egy ortodox egyházi szervezet beadványa, mely arról tájékoztatja az osztrák-magyar temető román parcelláját kialakító Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) polgármesterét, hogy június 6-án 17 órától az egyesület az úzvölgyi katonatemetőben ünnepli a hősök napját, és felkéri a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a román parcella katonai ceremónia keretében történő felavatására.

Az Agerpres hírügynökség a román védelmi minisztérium alárendeltségében működő Hősök Emléke Országos Hivataltól származó adatokat is közölt, melyek szerint az úzvölgyi temetőben 149 ismert és nyolc ismeretlen román katona van eltemetve, akik mellett 1155, idegen hadsereghez tartozó katona nyugszik. Utóbbiak közül 794 magyar, 108 német, négy orosz, három szerb, két osztrák, két olasz és 242 azonosítatlan.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben, ahol félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állított fel. Ezek felavatását a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg, de - miután a román hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt - Constantin Toma polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az avatást.

Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak, amelynél évről évre augusztus 26-án tartanak nagyszabású megemlékezést.

A Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőt az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek adományaiból újították fel. A bekerített, székely kapuval ellátott emlékhelyen mintegy hatszáz fakeresztet állítottak. A román katonákra emlékező kereszteket részben a temető sétányára, részben a még meg nem jelölt magyar katonasírokra állították.

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben megállapodott arról, hogy a település területe a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvához tartozik. A Bákó megyei kisváros polgármestere április közepén e megállapodás alapján betábláztatta a temető területét. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!