2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

Megtalálták az orosz tűzvész áldozatait

Hír TV

2018. december 23., vasárnap 14:48, frissítve: vasárnap 16:18

Megtalálták a tegnapi orosz bányatűz kilenc áldozatának holttestét. Egy közép-oroszországi káliumbányában történt baleset építési munkák közben. A föld alatti járatokban dolgozó munkások közül nyolc embert sikerült a felszínre hozni, kilenc társuk azonban a 340 méteres mélységben rekedt.

Feltehetően füstmérgezésben haltak meg a föld alatt rekedt bányászok a Moszkvától 1500 km-re fekvő káliumbányában. Az uralkai bányavállalat 17 munkása éppen betonozott a 364 méteres mélységben amikor a tűz keletkezett.

A mentőosztag hat alkalommal próbált eljutni a bányászokhoz, de kilencet közülük nem tudtak felhozni. A hőség és a füst miatt nem tudták megközelíteni a bányászokat, és egy idő után a kapcsolat is megszakadt velük.

„Együttműködünk az áldozatok családjaival. Munkásaink temetési költségeit természetesen álljuk. Ezen felül pedig minden elhunyt családjának két millió rubelt fogunk fizetni kompenzáció gyanánt” – mondta Andrej Makszimov az építési ügynökség vezetője.

A hatóságok vizsgálják, hogy betartottak-e minden biztonsági előírást, a bányavállalat közlése szerint nem nem gázrobbanás történt, hanem egy padozat lobbant lángra. Az elmúlt években több bányaszerencsétlenség volt Oroszországban, két éve 36 bányász és a mentőcsapat több tagja vesztette életét egy szénbányában.