2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Megszületett a koalíciós megállapodás az Osztrák Néppárt és a Zöldek között

Megszületett a megállapodás az Osztrák Néppárt és a Zöldek között. Amennyiben szombaton a Zöldek kongresszusa jóváhagyja az egyezséget, Ausztria történetében először alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a Zöldekkel.

  • Megszületett a koalíciós megállapodás az Osztrák Néppárt és a Zöldek között

A tárgyalások már október elején megkezdődtek a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és a Zöldek között, miután az előrehozott parlamenti választásokon a Néppárt magabiztos győzelmet aratott. A korábbi koalíciós partner, a Szabadságpárt a Strache-botrány miatt jelentősen meggyengült, így a volt kancellár az előretörő Zöldek felé fordult.

„A kormányalakításról szóló tárgyalások őszintén szólva nem voltak könnyűek, hiszen a két párt két teljesen különböző alapokon nyugszik. Véleményem szerint azonban fantasztikus eredményt értünk el”

– fogalmazott a volt osztrák kancellár, hozzátéve, hogy sikerült olyan megállapodást létrehozni, amivel mindkét párt tartani tudja magát választási ígéreteihez.

Kurz elmondta, hogy a Zöldek számára központi kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság, míg a Néppárt adócsökkentést ígért, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépésben. A két párt ezen prioritásai egyaránt belekerültek a kormányprogramba – hangsúlyozta a Néppárt elnöke.

A Zöldek listavezetője úgy fogalmazott, sikerült áthidalni az ellentéteket, sikerült hidakat építeni.

„Úgy gondolom, hogy Ausztria az elmúlt évtizedek legintenzívebb és legátláthatóbb csomagját fogja bevezetni, ami egy átlátható államot fog teremteni, ahol az információ szabadon áramolhat”

– nyilatkozta a Zöldek vezetője.

Kogler hozzátette, Ausztriának éllovasnak kell lennie a klímavédelemben, emellett pedig fontos az adórendszer átalakítása, a társadalmi egyenlőség és összetartás erősítése is.

A megállapodást szombaton még a zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia. Ha létrejön a "fekete-zöld" kormánykoalíció, akkor Ausztria történetében első alkalommal alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!