2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Megszavazták: másodjára is eljárás indul Donald Trump ellen

Magyar Nemzet

2021. január 13., szerda 23:10

Mindössze egyetlen hét maradt Donald Trump mandátumából, de a demokraták mindent megtesznek azért, hogy nyomás alatt tartsák a leköszönő amerikai elnököt. Repedések keletkeztek a republikánus egységen is, így már az sem elképzelhetetlen, hogy sikerrel jár az alkotmányos felelősségre vonási eljárás. A tét valójában már a 2024-es választás.

Hűséges maradt Mike Pence alelnök: tegnap Nancy Pelosi demokrata házelnöknek címzett levelében egyértelművé tette, hogy elutasítja Donald Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján. Ennek a kiegészítésnek a lényege az, hogy az alelnök a kabinet többségi támogatásával alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladata ellátására, és átveheti a hatalmat. Habár a kiszivárgott információk szerint Mike Pence maga is erősen bírálta, ahogyan Donald Trump az elbukott választást, majd a Capitolium megrohamozását kezelte, miután hétfőn személyesen is találkozott az elnökkel a Fehér Házban, az egység mellett döntött.

Ez egyúttal azt jelentette, hogy a demokraták támadása új fronton indult meg.

A képviselőház szerdán rekordgyorsasággal, 232-197 arányban simán megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az úgynevezett impeachment elindításáról. A voksolás eredményességéhez nem férhetett kétség, hiszen a képviselőház demokrata többségű, ráadásul több republikánus képviselő is egyértelművé tette, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Végül a voksoláson tíz republikánus képviselő fordított hátat saját elnökének, amely az előzetes várakozásoknál is magasabb szám lett.

– Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el nagyobb árulást hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben – fakadt ki például Liz Cheney, Dick Cheney egykori republikánus alelnök, védelmi miniszter lánya. Az Egyesült Államok történetében most fordul elő először, hogy az államfő ellen hivatali ideje alatt kétszer is impeachmentet indítsanak. Egyébként Trump volt a harmadik elnök, aki ellen ilyen eljárás indult, legutóbb azonban a Republikánus Párt a képviselőházban és a szenátusban is felsorakozott mögötte.

A labda most ismét a szenátusnál pattog, a következő lépésben ők döntenek az elnök bűnösségéről. A sikerhez kétharmados többség szükséges, tehát legalább 17 republikánus szenátor átszavazására is szükség lenne. Míg legutóbb a párttagok hűségesek maradtak, ezúttal valószínű, hogy többen lesznek olyanok, akik az elnök ellen fordulnak, a liberális The New York Timesa azt jósolta. akár húszan is lehetnek. A problémát inkább az idő szűkössége jelenti. Joe Biden megválasztott demokrata elnök beiktatási ceremóniája január 20-án lesz, addig aligha dönthet a szenátus, tehát a hatalomból nem tudják eltávolítani Trumpot.

Azt viszont megtehetik, hogy az eljárást felhasználva blokkolják, hogy még egyszer indulhasson a választáson.

A most 74 esztendős, leköszönő elnök korábban már megszellőztette, hogy 2024-ben újra megméretné magát. Valószínűleg az eljárást támogató republikánusok szeme előtt is az lebeghet, hogy a következő négy évben így könnyebben „meg tudnának szabadulni” Trumptól, és felépíthetnének egy új jelöltet.

– Az impeachment óriási haragot szül!

– figyelmeztetett Trump még a szavazás előtt, a Capitolium megrohamozása óta tett első nyilvános nyilatkozatában.

Magyar Nemzet