2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Megszavazta a kubai kormány az új alkotmányt

Az 1976-os alaptörvény módosítása megerősíti a szocialista egypártrendszert, de teret enged az új társadalmi és gazdasági folyamatoknak is. Az alaptörvényről februárban tartanak népszavazást.

  • Megszavazta a kubai kormány az új alkotmányt

Egyhangúlag szavazta meg a kubai kormány az új alkotmány tervezetét szombaton. Az okiratról februárban voksolnak a szigetország lakói, a jelenlegi szövegezés számos módosítást tartalmaz, amelyek az elmúlt négy hónap társadalmi vitái során fogalmazódtak meg. Az alapszabály megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai Kommunista Párt vezető szerepét, ám a szöveg a Szovjetunió bukása óta tapasztalható gazdasági-társadalmi nyitást is tükrözi.

Az 1976-os alkotmányt leváltani hivatott tervezetet a kubai elnök a részvételi demokrácia bizonyítékaként jellemezte. „Ez a folyamat, ami a jövő február 24-i népszavazással folytatódik, valódi és kivételes bizonyítéka az állampolgárok hatalomgyakorlásának és egyúttal politikai rendszerünk részvételi és demokratikus jellegének” – fogalmazott Miguel Diaz-Canel.

A 229 cikkből álló törvény elismeri a magántulajdonhoz való jogot és a külföldi befektetések fontosságát. Az elnöki pozíció betöltését korhatárhoz szabja, annak időtartamát is korlátozza, valamint bevezeti a miniszterelnöki pozíciót.

Az új alaptörvényből kivették azt a nagy port kavaró passzust, ami a házasságot nem nő és férfi, hanem két személy közötti szerződésként definiálja, ezzel teret engedve az azonos neműek házasságának. A módosítás után a házasság teljes definícióját eltávolították, így továbbra is nyitva tartva a kaput a melegházasságoknak.

Az LMBT jogokért hónapok óta kampányoló Raul Castro lánya bizakodóan nyilatkozott a törvényről. „Nem történt visszalépés. A házasságot két személy szövetségeként jellemző 68. cikk lényegi része megmarad, sőt, a jelenlegi megfogalmazás még tovább is lép a korábbi javaslatnál” – nyilatkozta Mariela Castro.

Az új alkotmány bírálói szerint az államrendszer alapjainak megváltoztatása sosem képezte vita tárgyát, és a kormány csak olyan javaslatokat foglalt a tervezetbe, amiket egyébként is támogatott. Az ellenzék kampányt indított az új alkotmány megszavazása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!