2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Mégsem lesz olyan sima Macedónia névváltoztatása

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 11:18, frissítve: csütörtök 11:31

Nem fogja aláírni az országa nevének Észak-Macedóniára történő megváltoztatására vonatkozó egyezményt Gjorge Ivanov macedón államfő. Közben Görögországban az ellenzék bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a görög kormányfővel szemben a megállapodás miatt. Szkopje és Athén megállapodása megnyithatná az utat a macedón uniós csatlakozás előtt. A diplomáciai vita 27 évig tartott.

Makedónia tüntetett Macedónia ellen június elején két tucat görögországi városban, köztük Nagy Sándor szülőhelyén, Pellában is. A Makedónia nevű görög régió lakosai ezzel azt üzenték a kormányuknak, hogy nem alkudnak a névvita ügyében, a tőlük északra fekvő országot semmilyen formában sem hívhatják Macedóniának.

„Csak egy Makedónia van, és az görög, nem adjuk oda senkinek. Makedóniát a görög harcosok vére áztatta, a makedón harcosoké” – jelentette ki egy tüntető.

Az athéni vezetés ekkor már hosszú ideje tárgyalt az északi szomszéd kormányával, hogy végre lezárhassák a 27 éve, Jugoszlávia szétesése óta tartó névvitát.

A mindenkori görög vezetés attól tartott, hogy amíg Macedóniát így hívják, területi követelései lehetnek a hasonló nevű görög régióban, ahol ráadásul jelentős macedón kisebbség él. Görögország ezért Macedónia EU- és NATO-csatlakozási törekvéseit is akadályozta – eddig.

Kedden végre megegyezett a két ország, és megszületett az új név is.

„A macedónok beleegyeztek, hogy megváltoztassák az alkotmányos nevüket, minden használatában. Beleegyeztek abba, hogy átnevezzék az országot Észak-Macedóniára” – közölte Alekszisz Ciprasz görörg miniszterelnöke.

Brüsszel azonnal jelezte is: a névvita megoldásával az EU-csatlakozáshoz is közelebb kerültek a macedónok. „Ez kitűnő hír. Ez egy jó nap, nemcsak a két érintett országnak, Európának is. Mi, az Európai Unió, minden eszközzel segítjük majd az egyezség végrehajtását. Szerintem ez meg fogja nyitni az utat Macedónia EU-csatlakozása előtt” – reagált Frederica Mogherini, az unió külügyi főképviselője.

Addig azonban még mindkét érintett kormánynak komoly akadályokat kell leküzdenie. A macedón államfő már jelezte, nem írja alá a névváltoztatásról szóló egyezményt, Görögországban pedig a jobboldali ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kabinet ellen a megállapodás miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!