2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Megpályázza a CDU elnöki tisztségét a Bundestag külügyi bizottságának vezetője

Megpályázza a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának vezetője, a politikus ezt kedden jelentette be Berlinben.

  • Megpályázza a CDU elnöki tisztségét a Bundestag külügyi bizottságának vezetője

Tájékoztatóján kiemelte, hogy a CDU-nak a politikai közép pártjának kell maradnia, világosan elhatárolódva a jobb-, és a balszéltől. A CDU-nak párbeszédet kell indítania az ország két része, a volt NDK területe és a nyugati tartományok között. A CDU-nak továbbá küzdenie kell a közepes jövedelmű rétegek közterheinek csökkentéséért, meg kell mutatnia a választóknak, hogy valamennyi párt közül a leginkább alkalmas a jövő nagy kihívásai, köztük a klímaváltozás megválaszolására, és az eddiginél jóval hangsúlyosabban kell állást foglalnia Európa-politikai és külpolitikai ügyekben - mondta.

A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) együtt kormányzó CDU politikusa arról is szólt, hogy ki kell tartani a jelenlegi koalíciós felállás mellett a ciklus végéig, 2021 őszéig, és a kormánynak a jelenlegi kancellár, Angela Merkel vezetésével kell végigdolgoznia a ciklust.

Norbert Röttgen az első politikus, aki nyilvánosan bejelentkezett a legnagyobb német kormánypárt elnöki tisztségére. Lépése váratlan, egyetlen lap vagy politikai elemző sem jelezte előre.

Annegret Kramp-Karrenbauer jelenlegi pártelnök február 10-én jelentette be, távozik a tisztségből, amint kiválasztják a CDU következő vezetőjét.

A pártközpont adatai szerint két további pályázó is van. Nevüket nem közlik, amíg maguk a jelentkezők nem tájékoztatják a nyilvánosságot szándékukról.

A pártelnöki tisztségre leginkább esélyesnek tartott három politikus - Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, Friedrich Merz volt Bundestag-beli frakcióvezető, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter - számos alkalommal szerepelt nyilvános rendezvényen az utóbbi napokban, de nem közölték egyértelműen, hogy maguknak szánják-e a CDU elnöki tisztségét.

Norbert Röttgen 54 éves, 1994 óta tagja a Bundestagnak, és 2009-től 2012-ig környezetvédelmi miniszter volt Angela Merkel akkori kormányában. Azért kellett távoznia, mert a CDU általa vezetett észak-rajna-vesztfáliai szervezete a alulmaradt az SPD-vel szemben a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Norbert Röttgen a 2012-es bukás után választotta a külpolitikát szakterületének. A Bundestag külügyi bizottságát 2014 óta vezeti, az ország legtekintélyesebb és leginkább rátermett külpolitikai szakpolitikusai között tartják számon. Keddi tájékoztatóján erről a pályamódosításról elmondta, nem érzi úgy, hogy hátrányára lehet a pártelnökségért folytatott versenyben, mert a történtek azt mutatják, hogy képes vert helyzetből felkelni.

Annegret Kramp-Karrenbauer a következő napokban valamennyi tényleges és lehetséges utódjelöltjével tárgyal, és az elnökség február 24-i ülésén ismerteti elképzeléseit a tisztújítást megelőző lépések mikéntjéről és ütemezéséről.

Norbert Röttgen berlini tájékoztatóján bírálta a távozó pártelnököt a tisztújítási folyamat körüli bizonytalanságok miatt. Kifejtette, hogy szerinte az elnöki tisztség betöltésére az alapszabály szerint hivatott kongresszus összehívása előtt meg kell szavaztatni a tagságot, és az egész folyamatot még jóval a nyári törvényhozási szünet előtt le kell zárni.

Annegret Kramp-Karrenbauer távozása azt is jelenti, hogy nem kíván a CDU és a CSU közös kancellárjelöltjeként indulni a következő Bundestag-választáson. Ezzel kapcsolatban Norbert Röttgen azt mondta, hogy elsőként a pártelnöki tisztség betöltéséről kell dönteni, és majd csak az év vége felé lenne érdemes kancellárjelöltet állítani.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!