2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Külföld

Megosztja az olasz kormányt a migránsok letelepedésének tervezett engedélyezése

Továbbra sincs megállapodás az illegálisan Olaszországban tartózkodó bevándorlók helyzetének jogi rendezéséről az ezt sürgető baloldali kormánypártok és a tervezett engedélyezést ellenző Öt Csillag Mozgalom közötti viták miatt. Ezzel egy időben egy második karanténhajót állomásoztatnak Szicília partjainál az érkező migránsok elhelyezésére.

  • Megosztja az olasz kormányt a migránsok letelepedésének tervezett engedélyezése

Az eddig tartózkodási engedély nélkül Olaszországban dolgozó bevándorlók letelepítése miatti feszültség napok óta késlelteti a római kormány második gazdaságélénkítő csomagjának kibocsátását, amelynek szerves részét képzi az illegális migránsok munkavállalásának szabályozása.

A baloldali Demokrata Párt (PD), a volt PD-főtitkár Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) valamint más baloldali kormányerők elképzelése szerint több mint fél millió bevándorló kaphat hat hónapra szóló, de megújítható tartózkodási és ezzel együtt munkavállalási engedélyt, valamint egészségügyi és társadalombiztosítást. Az ugyancsak kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenzi a "teljes" legalizálást, ami a párt szerint nem segíti a feketemunka felszámolását, ellenkezőleg növelheti a bevándorlók kizsákmányolását az őket alkalmazó vállalkozók, bűnszervezetek "tisztára mosásával". A feszültség tisztázására a római kormány kedden közleményt bocsátott ki, amely megerősítette, hogy a migránsok szabályozásáról a kormánypártok között megszületett a "politikai egyetértés". Ennek gyakorlati-jogi részleteit a Luciana Lamorgese vezette belügyminisztériumnak kell kidolgoznia. A mostanáig elkészült jogi tervezet azonban az M5S "legitim" felvetéseihez vezetett - fogalmaz a kormányközlemény.

A római kormány leszögezte, hogy a már Olaszországban dolgozó bevándorlók tartózkodásának meghatározott időre szóló engedélyezése a kizsákmányolásuk és a feketemunka felszámolását célozza, valamint a rendszeres egészségügyi ellenőrzésük biztosítását, főleg a jelenlegi járványhelyzetben. Hozzátette, hogy figyelembe kívánják venni az emberek méltóságának tiszteletben tartását, a gazdasági átláthatóságot és a munkavállalás szabályosságát.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszter Giuseppe Provenzanóval közösen, aki a PD politikusa. Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére, mintegy 200 ezer munkás alkalmazásával. Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikai migránsokról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

A már a szicíliai partoknál állomásozó Rubattino komphajó után újabb karanténhajót "vetnek be" az Agrigento közeli Porto Empedicle kikötőjében. A 250 fős hajón a Lampedusa szigetére és Agrigento partjaira érkező migránsokat helyezik karanténba. Az Il Giornale jobboldali napilap úgy értesült, a hajót az olasz állam havi több mint 1 millió euróért bérli, vagyis személyenként 4000 eurót fizet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!